25 september 2023

Het einde van alles (2): het einde van het leven

het einde van het levenGisteren zagen we hoe ergens rond het jaar 11.000 (da’s nog 8.993 jaartjes ver weg, oftewel 3282445 nachtjes slapen) de mensheid met een waarschijnlijkheid van 95% zichzelf ten einde brengt. Vandaag de rest van het leven op Aarde. Omdat dieren wat minder destructief zijn (over het algemeen) moet er een externe factor aan te pas komen om het leven op Aarde ten einde te brengen. Die factor is de zon. Die wordt namelijk langzaam aan steeds warmer, in een evolutie die er toe leidt dat de Zon als gewone hoofdreeksster langzaam verandert in een rode reus. In het boek The Life and Death of Planet Earth van Peter Ward en Donald Brownlee laten ze zien hoe over ca. 500 miljoen jaar de temperatuur op Aarde zo warm is dat overal woestijn heerst. Grote dieren kunnen dan alleen nog op de koelere polen leven. Maar de miljarden jaren daarna zal ook dat niet meer mogelijk zijn. Over ongeveer 5 miljard jaar zal alle leven, ook het microscopisch kleine bacteriële leven, uitgestorven zijn. De oceanen zijn verdampt en de Aarde zal een kokende planeet zijn. Morgen: het einde van de Aarde.

Share

Comments

 1. Arie, zie je ooit dat de mensheid ooit zal vluchten voor de gloeiende warmte die zich zal voor gaan doen zoals je dat omschrijft en dit is ook zo…..helaas.
  Met andere woorden, zullen we eerder (als we kunnen) vluchten voor andere natuurrampen die zich veel eerder voor zullen doen dan een langzame dood voor al het leven. Ruim denken mag je, maar reizen door het heelal
  is geen pretje. Zie je de mensheid ooit ontsnappen hoe dan ook aan dood en verderf door de natuur op aarde?

 2. Da’s een goede vraag. Ja, ik zie ons inderdaad nog wel een keertje als mensheid uitzwermen, maar dat komt dan niet door het naderende einde van de zon of zoiets, want dat duurt nog miljarden jaren en in het tempo waarin we ons ontwikkelen zal dat veel eerder plaatsvinden. Gebrek aan grondstoffen op aarde zal de eerste reden zijn denk ik. Dat zie je nu al met de vele plannen die er zijn om planetoïden te gaan ‘ontmijnen’. Dus eerder economische redenen dan aankomend doem en verderf denk ik.

 3. Anoniem zegt

  quote ” De oceanen zijn verdampt en de Aarde zal een —-kokende—– planeet zijn. ”

  bedoel je daarmee dan een openlijke magma-poel misschien ??

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: