3 december 2023

Het einde van alles (3): het einde van de Aarde

het einde van de Aarde

credit: Vistapro Landscape Imagery, Rendered by Jeff Bryant.

Gisteren het einde van het leven op Aarde. Vandaag het einde van moeder Aarde zelf [1]of is het nou Vader Aarde? Geen idee eigenlijk waarom meestal over moeder Aarde wordt gesproken. Gaan we es een keertje uitzoeken. Etymologen onder de Astrobloglezers mogen het zeggen. Zoals gisteren al bleek zal de Zon na 5 miljard jaar z’n waterstof in het centrum verbrand hebben en een nieuwe fase in z’n evolutie ingaan. De Zon zal in z’n buitenlagen uitdijen en het oppervlakte van de ‘Rode Reus’ zal eerst Mercurius bereiken, dan Venus en tenslotte de Aarde.

[…] Dus op een dag vervalt
Het bolwerk van het machtige heelal,
Omsingeld door een vijandelijke macht,
En brokkelt af tot een ruïne.

Lucretius, De Rerum Natura.
Het is niet helemaal duidelijk wat dan het lot van de Aarde zal zijn, complete vernietiging of zwartblakering als een hete sintel, maar veel goeds zal het niet zijn voor de Aarde. De Aardse lijdensweg zal ergens tussen 5 en 7,5 miljard jaar vanaf nu plaatsvinden. Morgen: het einde van de Zon.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 of is het nou Vader Aarde? Geen idee eigenlijk waarom meestal over moeder Aarde wordt gesproken. Gaan we es een keertje uitzoeken. Etymologen onder de Astrobloglezers mogen het zeggen

Comments

  1. wat the fac???

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: