27 september 2023

Het einde van alles (9): het einde van de gewone materie

het einde van de gewone materie

Credit: Chandra X-ray Observatory’s X-ray Astronomy Field Guide.

Na het einde van de sterren, zoals gisteren alhier beschreven, blijven we zitten met een heelal gevuld met donkere objecten: zwarte dwergen (waarvan eentje de ex-Zon is), neutronensterren en zwarte gaten. Soms zal een flits zichbaar zijn als dergelijke objecten op elkaar botsen en hun gravitationele energie in één keer uitspuwen. Alle materie die niet in zwarte gaten of neutronensterren verdwijnt zal op de lange duur vanzelf verdwijnen. De bouwstenen van materie, de protonen, schijnen volgens theorieën een eindige levensduur te hebben van 1030 tot 1035 jaar. Geen kort leven wat protonen beschoren is, maar ook zij hebben niet het eeuwige leven. Kortom ook de gewone materie zal over een (behoorlijk) poosje aan z’n einde komen. Wat overblijft als de protonen vervallen is straling, zoals fotonen, neutrino’s en deeltjes als electronen en positronen. Morgen: het einde van de zwarte gaten.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: