25 mei 2024

Het einde van alles (10): het einde van de zwarte gaten

het einde van de zwarte gaten

Credit: ESA

Zoals de beroemde natuurkundige Stephen Hawking in 1974 al opperde kunnen zwarte gaten vermoedelijk wél deeltjes uitzenden. Via de zogenaamde Hawking-verdamping zenden ze deeltjes uit en daardoor neemt hun totale massa af. Een ingewikkeld proces wat ik nu niet ga uitleggen (wie weet later nog wel een keertje). Zwarte gaten verdampen dus geleidelijk en dat gaat langzamer voor massievere zwarte gaten. Uiteindelijk zal ook het zwaarste supermassieve zwart gat verdampt zijn: over ongeveer 10¹ºº jaar (!). Net als bij de vervallen protonen zal ook hier straling het restant zijn. Morgen: het einde van alles.

Share

Comments

 1. Jacqueline zegt

  Ik kijk uit naar de uitleg van dat ingewikkelde proces…….
  Groetjes van Jacqueline.

 2. OK, hou je nog van mij tegoed!

 3. Jacqueline zegt

  ALVAST BEDANKT VOOR DE MOEITE!
  IK BEN HEEEEEEEEEEEEEL NIEUWSGIERIG HIHIHI!!!!!!

Speak Your Mind

*