15 november 2018

Het einde van alles (10): het einde van de zwarte gaten

het einde van de zwarte gatenZoals de beroemde natuurkundige Stephen Hawking in 1974 al opperde kunnen zwarte gaten vermoedelijk wél deeltjes uitzenden. Via de zogenaamde Hawking-verdamping zenden ze deeltjes uit en daardoor neemt hun totale massa af. Een ingewikkeld proces wat ik nu niet ga uitleggen (wie weet later nog wel een keertje). Zwarte gaten verdampen dus geleidelijk en dat gaat langzamer voor massievere zwarte gaten. Uiteindelijk zal ook het zwaarste supermassieve zwart gat verdampt zijn: over ongeveer 10100 jaar (!). Net als bij de vervallen protonen zal ook hier straling het restant zijn. Morgen: het einde van alles.

Reacties

 1. Jacqueline zegt:

  Ik kijk uit naar de uitleg van dat ingewikkelde proces…….
  Groetjes van Jacqueline.

 2. OK, hou je nog van mij tegoed!

 3. Jacqueline zegt:

  ALVAST BEDANKT VOOR DE MOEITE!
  IK BEN HEEEEEEEEEEEEEL NIEUWSGIERIG HIHIHI!!!!!!

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.