21 juli 2024

Het einde van alles (slot): het einde van alles

Totale duisternis: het einde van allesTsja, aan alles komt uiteindelijk een einde en dat bedoel ik in dit geval letterlijk en figuurlijk. Paul Davies beschrijft in z’n boek De laatste drie minuten hoe in een heelal enkel gevuld met straling en electron-positronparen de laatsten elkaar kunnen vernietigen. Electronen en positronen kunnen zich rangschikken als mini-atoom, positronium genoemd, waarin de beide deeltjes zich in een soort van dodendans om een gemeenschappelijk zwaartepunt bewegen. Langzaam maar zeker spiraliseren ze naar elkaar toe, maar da’s een zéér langzaam verlopend proces. “Schattingen geven aan dat het de meeste electronen en positronen 1071 jaar zal kosten om positronium te vormen, maar in de meeste gevallen is de diameter van hun omloopbaan vele biljoenen lichtjaren! De deeltjes bewegen dan zo langzaam dat het een miljoen jaar duurt voordat ze zich één centimeter hebben verplaatst. De electronen en positronen zijn zo sloom geworden dat de tijd waarin ze de spiraal afleggen een verbijsterende 10116 jaar blijkt te zijn.” Als ze na de periode bijeenkomen annihileren ze elkaar en blijft er straling over. Aldus Paul Davies (blz. 93). OK, toegegeven: we blijven dus zitten met een heelal vol fotonen en neutrino’s. Maar die reageren totaal niet op elkaar en van enige natuurkundige processen is geen sprake meer.  Oh ja en dan heb je nog die mysterieuze donkere materie en energie. Geen idee hoe het daar over 10116 jaar mee staat. Totale duisternis, einde verhaal. Bron voor deze serie: Universe Today.

Share

Speak Your Mind

*