19 september 2018

Meest nabije neutronenster ontdekt

Impressie van een neutronensterIn het sterrenbeeld Kleine Beer (Ursa Minor) hebben sterrenkundigen de meest nabije neutronenster1 ontdekt. De neutronenster ligt ergens tussen 250 en 1.000 lichtjaar ver weg en z’n bijnaam is Calvera, genoemd naar de schurk in de film “The Magnificent Seven”. Calvera maakt deel uit van een groep ge

Noten
  1. Een neutronenster is het eindstadium van een supernova van een ster waarvan de kernmassa tussen 1,4 en 3 maal die van de zon bedroeg. Omdat tijdens het eind van de levensduur en het supernovastadium van de ster een aanzienlijk deel van de massa wordt weggeblazen is de neutronenster zelf wat minder zwaar. De straal is in de orde van grootte van 10 kilometer. []

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.