21 april 2024

Voyagers dertig jaar in de ruimte

Impressie van waar de Voyagers nu ongeveer zijn

Credit: NASA/JPL-Caltech

[Terwijl ik de volgende astroblog schrijf zit ik te kijken/luisteren naar NASA TV, alwaar live de landing te zien is op Kennedy Space Center’s Runway 15 in Florida van Space Shuttle Endeavour. Jan belde mij vanmiddag op om mij er op te wijzen. Thanx, ik was het even vergeten.] Gisteren was het precies dertig jaar geleden dat de Voyager 2 werd gelanceerd. De Voyager 2 ging dus 20 augustus 1977 omhoog, de Voyager 1 volgde op 5 september 1977 [1]Beetje vreemde volgorde van nummering wellicht, maar Voyager 1 kreeg nummer 1 omdat hij eerder bij zijn reisdoel,  te weten Jupiter, aankwam..  De Voyagers hebben zeer veel informatie opgeleverd over de grote gasvormige buitenplaneten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Ontdekkingen die door de Voyagers werden gedaan zijn onder andere de vulkanen op Io, de bewegende beelden van de grote orkanen op Jupiter (waaronder de grootste van allemaal, de Grote Rode Vlek) en de golf- en spaakstructuren in de ringen van Saturnus. [Touchdown op dit moment van de Endeavour, 18.32 uur Nederlandse tijd]. De laatste 18 jaren hebben de beide Voyagers, die nog steeds goed functioneren, onderzoek gedaan aan de heliosfeer en diens grens met de interstellaire ruimte (zie ook het figuur). Voyager 1 bevindt zich momenteel 15,5 miljard kilometer van de Aarde en Voyager 2 is 12,5 miljard kilometer verderop.

Eén zo'n gouden plaat, met o.a. 'hallo' in 54 talen

Credit: NASA/JPL-Caltech

De signalen van V1 doen er 14 uren over om de Aarde te bereiken en die van V2 hebben 12 uren nodig. Aan boord van beide Voyagers bevinden zich gouden platen met informatie over de Aarde voor het geval buitenaardse wezens zo’n Voyager aantreffen. Meer over die gouden platen is te vinden op de NASA blog. Tot 5 september 2007 kan je via die site ook ideeën opperen voor toevoegingen aan die gouden platen. Bron: NASA/JPL.

Voetnoten

Voetnoten
1 Beetje vreemde volgorde van nummering wellicht, maar Voyager 1 kreeg nummer 1 omdat hij eerder bij zijn reisdoel,  te weten Jupiter, aankwam.
Share

Comments

 1. jacqueline zegt

  Ach, arme aliens! Ze weten niet wat ze zien en horen!
  Ik heb net ff de geluiden beluisterd van begroetingen die zijn opgenomen in verschillende talen>>had wel wat vrolijker mogen klinken hoor!
  En wat de foto’s e.d. betreft>>>>er ontbreekt nog een klompenvolkje tussen de tulpen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  hihihihihihi!!

 2. Bij Voyager III moeten ze maar een Nederlandse DVD toevoegen. Zo’n gouden plaat is achterhaald 🙂

 3. jacqueline zegt

  Hihihi! Goed plan!

Speak Your Mind

*