16 juli 2024

Kromming van ruimtetijd bij 3 neutronensterren gezien

Voorstelling van een accretieschrijf rondom een neutronenster

Voorstelling van een accretieschrijf rondom een neutronenster. Credit: NASA/Dana Berry

Met behulp van de Europese röntgensatelliet  XMM-Newton samen met de Japans-Amerikaanse Suzaku röntgensatelliet hebben sterrenkundigen de kromming gezien van de ruimtetijd rondom drie neutronensterren [1]Een neutronenster is het eindstadium van een supernova van een ster waarvan de kernmassa tussen 1,4 en 3 maal die van de zon bedroeg. Omdat tijdens het eind van de levensduur en het supernovastadium … Lees verder. Precies volgens de voorspellingen van de relativiteitstheorie van Albert Einstein. Die neutronensterren zijn bijzondere objecten, want ze hebben een zeer grote dichtheid. Een paar kopjes neutronenstermaterie is al gauw even zwaar als de complete Mount Everest. Het is dan ook erg exotische materie, wellicht bestaande uit neutronensterren (zoals de naam al zegt), maar misschien zijn het ook wel losse quarks [2]…en dan zouden we van een quarkster moeten spreken.. Als eerste keek een team sterrenkundigen, waaronder de heer Sudip Bhattacharyya van NASA’s Goddard Space Flight Center in Greenbelt, naar de neutronenster Serpens-X1 (in het sterrenbeeld Slang, goed geraden).

In het spectrum van die neutronenster keken ze in het bijzonder naar de ijzerlijnen, van ijzeratomen die in de hete schijf rond de neutronenster (zie de figuur) tot zo’n 40% van de lichtsnelheid worden versneld. Die lijnen waren eerder ook al waargenomen, maar niet met de nauwkeurigheid die door de genoemde combi van XMM-Newton en Suzaku kon worden bereikt. De lijn vertoonde een bepaalde asymmetrie die eerder wel bij zwarte gaten werd waargenomen, maar nog niet bij neutronensterren. De asymmetrie duidt erop dat de vierdimensionale ruimtetijd rondom de neutronenster gekromd is, net zoals in sterkere mate bij zwarte gaten het geval is.  De waarnemingen werden vervolgens herhaald bij de neutronensterren GX 349+2 en 4U 1820-30 (heerlijke namen toch) en ook daar werd de assymetrie in de ijzerlijn gezien. De resultaten stellen een maximum aan de diameter van de neutronensterren: 29 tot 33 km. Serpens-X1 is een dubbelster, waar ook een gewone ster deel van uitmaakt, en daarmee is de massa van de neutronenster gemakkelijk uit te rekenen. Als massa én diameter bekend zijn van een object is de materietoestand ervan gemakkelijk te berekenen. Maar wat daar de uitkomst van is, dat is op dit moment nog niet bekend. De rekenmachientjes pruttelen in de studeerkamer, dus we wachten geduldig het werk af dat volgt uit de waarnemingen van XMM-Newton en Suzaku. Wordt vervolgd. Bron: Physorg.com.

Voetnoten

Voetnoten
1 Een neutronenster is het eindstadium van een supernova van een ster waarvan de kernmassa tussen 1,4 en 3 maal die van de zon bedroeg. Omdat tijdens het eind van de levensduur en het supernovastadium van de ster een aanzienlijk deel van de massa wordt weggeblazen is de neutronenster zelf wat minder zwaar. De straal is in de orde van grootte van 10 kilometer.
2 …en dan zouden we van een quarkster moeten spreken.
Share

Comments

 1. jacqueline zegt

  Hoi!
  Zou je me misschien(als je er tijd voor hebt hoor!)willen uitleggen wat je bedoelt met vierdimensionale ruimtetijd. Ik begrijp het niet zo goed.
  Alvast bedankt hoor!
  Groetjes van Jacqueline.

 2. Tuurlijk! In het dagelijks leven kennen we al de drie ruimtelijke dimensies: lengte, breedte en diepte. In de wiskunde de x, y en z-as in die grafiekjes. Daar komt de vierde dimensie bij, de tijd en dat levert een vierdimensionale ruimtetijd op. Het was Albert Einstein die in z’n speciale relativiteitstheorie (1905) zei dat we ruimte en tijd niet als afzonderlijke begrippen moeten zien, maar dat ze verwant zijn aan elkaar. Vandaar dat we spreken over ruimtetijd.

 3. jacqueline zegt

  thanx!!!!!!!

 4. Hallo,
  Ik probeerde laatst ook al een brerichtje achter te laten,maar zie hem zo niet terug..Nu dan nog maar een poging..Ik ben nu,ongeveer al 10 jaar aan t breinen,maar sinds een week echt een ingang gekregen naar wat ik zocht en zoek. Het is een lang verhaal,maar heb zelf pen en papier gepakt en ben gaan schrijven..,zo kwam ik uit op een verhaal wat mij weer deed beseffen wat ik 10 jaar geleden gezien heb. Tot men stomme verbazing moet ik zeggen dat t allemaal klopt . Ik ben pas info gaan zoeken door de vraag..die hetzelfde zou moeten zijn als het antwoord..Uhm..interesse? Ik heb t zo niet bij de hand nl.
  iig. Ik denk t dat de uitkomst de moeite waard is.
  vr.grt. marije

 5. Jacqueline zegt

  Hoi Marije,
  Ik begrijp je stukje niet helemaal. Wat heb je dan 10 jaar geleden gezien, en wat is die vraag waarvan je zegt dat die gelijk is aan het antw???
  Ik hoop dat je het even wilt verduidelijken..,
  Grz Jacqueline

 6. Ja, daar ben ik ook wel nieuwsgierig naar. Wat heb je dan precies gezien?

 7. Hoi,t kan vaag klinken,maar ik kom niet voor niets hier terrecht denk ik dan maar…Ik heb een soort van visioen,kortsluiting,beeld gezien in men droom,op het moment ik wakker werd, zag ik een soort pyramide met een breuklijn,asymmetrisch? aan de ene zijde ijzer,de ander hout?
  Ik herrinner me het moment van wakker worden nog goed. Ik werd door 6?3? cirkels getrokken,werelden? met als samensmelting ijzer hout.
  En dat ging hard! boven stond een raadselachtend gegeven.
  Dit heeft een behoorlijke impact op mijn leven gehad en misschien kan het zijn dat er een kracht is die magnetische afstoting overwint?
  Mij zegt dat nu ff dat er een spiegeluniversum is? Alles andersom werkt,maar zich buigt halverwege,dus op aarde met een bep.temperatuur. Ook zag ik het plaatje bij astroversum en heb wat gelezen over ijzerlijnen…voor zover mijn beeld dus..kan ik dit koppelen aan t universum? grt marije bedankt voor jullie reactie

 8. Ah, da’s meer info wat je hebt gezien. Maar het is lastig dat te koppelen aan de ideeën die er zijn over kromming van ruimtetijd door zwarte gaten, neutronensterren of andere exotische objecten. Denk je zelf dat er een link is? Bedoel je met dat spiegeluniversum een andere wereld, zoals volgt uit de meerwereldenhypothese? Op m’n forum loopt daar juist een discussie over.

 9. kun je mij vertellen wat de exacte vraag is? de toestand van de materie??? ik ben ook nog bezig duidelijkheid te krijgen waar mijn vraagsteling moet stoppen..Ik surf nog ff verder

 10. al zit ik ernaast..vind t tegek me eens bezig te houden met deze zaken
  denk het een hobby wordt die ik goed gebruiken kan

 11. jacqueline, uhm ja de vraag is denk ik hoeveel informatie er nodig is om in de behoefte te voorzien,ff koppelen aan de dicussie
  mislukte pogingen..haha humor is het wel iig

 12. Jacqueline zegt

  Marije, het zou leuk zijn als je je aanmeldt bij het forum!!
  Misschien kan je zelf een stukje plaatsen>>>wellicht volgen er ervaringen van mensen die jou visie delen… 🙂
  Voor mij is dit totaal nieuw wat je vertelt, en het zou leuk zijn als je het op het forum wat verduidelijkt…
  grz!

Speak Your Mind

*