8 juli 2020

Bizarre planeetachtig object ontdekt

Animatie van het vreemde objectAan het onderwerp van deze astroblog zou ik een aparte categorie kunnen wijden, namelijk die van bizarre objecten. Sterrenkundigen hebben namelijk met behulp van de Swift en RXTE (Rossi X-Ray Timing Explorer) satellieten een object ontdekt dat met z’n massa van 7 Jupitermassa’s planeetachtig is, maar die vermoedelijk ooit een ster is geweest. Het object draait rondjes om een ander hemellichaam, de pulsar SWIFT J1756.9-2508, en die is er waarschijnlijk de oorzaak van dat de voormalige ster van z’n meeste massa is verlost. Het dubbelstersysteem is te vinden in het sterrenbeeld Boogschutter (Sagittarius). De pulsar heeft de buitendelen van de ster compleet weggevreten, waardoor een stellair skelet is achtergebleven. Dit skelet bestaat uit de heliumrijke kern van de voormalige ster. Die pulsar was al eerder bekend als sterke gamma- en r

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.