29 maart 2024

Cassini ziet kersverse kraters op Iapetus

bergen op Iapetus

Credit: NASA/JPL-Caltech

Zoals ik deze week meldde vloog afgelopen maandag 10 september de Saturnusverkenner Cassini in scheervlucht langs de maan Iapetus. De foto’s die vervolgens bij de NASA binnenstroomden zijn geweldig en eentje daarvan zie je hiernaast. Cassini was toen 3.870 km van Iapetus verwijderd en de resolutie is 23 meter per pixel [1]Moet je nagaan dat Cassini Iapetus naderde tot 1.640 km, dus nog twee keer zo dichtbij!. Het is de Iapetaanse versie (om maar even in Saturnustaal te spreken) van de Aardse Himalaya’s. Sommige bergtoppen reiken meer dan 10 km hoog. Op de foto bovenin die grijze krater en op andere foto’s, zoals deze, is temidden van donkere lagen een heel heldere witte punt te zien. Dat zijn zeer jonge inslagkraters waarbij het witte ijs uit de onderlagen door de donkere bovenlagen heen te voorschijn komt. Bron: NASA/JPL.

Voetnoten

Voetnoten
1 Moet je nagaan dat Cassini Iapetus naderde tot 1.640 km, dus nog twee keer zo dichtbij!
Share

Comments

  1. Jacqueline zegt

    Ik las dit net over Iapetus, en vroeg me af of er nu wat meer over dat plateau bekent is… :

    Op de evenaar van de maan is door de ruimtesonde Cassini een plateau van 20 kilometer breed en 13 kilometer hoog ontdekt die zich uitstrekt over 1300 kilometer. Verschillende verklaringen zijn geponeerd maar geen is tot nu toe bewezen. Mogelijk zal de Cassini-sonde 10 september 2007 als het op een afstand van 1 200 kilometer de maan zal passeren foto’s maken die meer duidelijkheid geven.

  2. Ik denk dat verwezen wordt naar die bergrug waar ik dinsdag een foto van liet zien. Die is ook 20 km breed en 13 km hoog, tenminste op sommige plaatsen.

  3. Jacqueline zegt

    Tja, het kan ook haast ook niet anders dan dat ’t daar over gaat he, gezien de afmetingen. Maar mijn twijfel ontstond doordat er gesproken wordt over een “plateau”. Dit lijkt in de verste verte niet op een plateau!

Speak Your Mind

*