25 september 2023

Peruanen ziek na meteorietinslag

De plek van de inslag in Peru. Credit: Google Maps.

In Peru zijn deze week honderden bewoners van het dorpje Carancas ziek geworden nadat zaterdag vlakbij een meteoriet insloeg. De inslag ging gepaard met een grote knal die in de wijde omgeving werd opgemerkt. De krater die door de inslag is ontstaan is 20 meter breed en 7 meter diep. Honderden bewoners van Carancas, dat ten zuiden van het bekende Titicacameer ligt, zijn ziek geworden toen ze de krater naderden. Ze vielen flauw, moesten overgeven en kregen hoofdpijn. Ook het vee is van slag. Uit metingen blijkt dat de krater niet radio-actief is, maar dat er sprake is van het vrijkomen van toxische stoffen zoals zwavel en arsenicum. Deze kunnen bij de hitte die zo’n inslag veroorzaakt uit de bodem vrijkomen. Ook kan de zuurstof in de lucht worden omgezet in hoge concentraties ozon. Dit verschijnsel doet zich alleen in het eerste etmaal na de inslag voor, dus de ziekteverschijnselen in de dagen erna kunnen volgens experts ook een kwestie zijn van ‘collectieve waanbeelden’, hetgeen geen onbekend verschijnsel is in kleine gehuchten in de onherbergzame Andes. Op Space.Com wordt overigens vandaag gemeld dat sommige wetenschappers twijfelen aan een meteorietinslag. Zij denken dat er wellicht sprake is van een geiser die ’tot leven kwam’ en die vergiftigde stoffen verspreidde. Bron: NRC-Handelsblad, 19 september 2007 / BBC.

Share

Comments

 1. Jacqueline zegt

  Beetje vaag allemaal, vind je ook niet?
  Alle nieuwsberichten zeggen weer wat anders ook.
  Sommige zeggen dat er een lichtflits is gezien, en andere dat er fluorisrerend materiaal werd opgeraapt door omstanders. En weer andere zeggen daar geen woord over.
  De krater is inmiddels ook alweer gegroeid zie ik, want in een ander bericht stond dat ie 15 meter breed en 6 meter diep is.
  Ik ben wel benieuwd wat de oorzaak is van de krater!
  Maar laten ze eerst maar eens wat onderzoekjes doen….
  aan wilde verhalen hebben we niks, of wel soms?!?!?!?
  Ik hoop dat we er gauw meer over aan de weet zullen komen….

 2. Ja, het begint een beetje een broodje aap verhaal te worden. Astroversum schrijft dat die krater 30 meter breed is. Het ziet er op de foto (van BBC.com) trouwens meer uit op een modderpoel dan op een inslagkrater.

 3. Jacqueline zegt

  Ja, inderdaad, het lijkt meer op een modderpoel!
  Het is dat we niet dicht bij 1 april zitten, anders ging ik toch een beetje twijfelen aan dit alles…. 😉
  Ik hou b.t.w. (by the way) niet zo van broodjes aap. Doe mij dan maar een broodje gatenkaas van Google!!! 🙂

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: