2 maart 2024

Bijna herfst

Credit: Valiphoto’s/Pixabay

Gezien de voorspelde zomerse temperaturen zou je het niet zeggen, maar morgen (zondag 23 september) start officieel de herfst. Om 11.51 is het preciese moment dat het middelpunt van de zon van noord naar zuid door het vlak van de hemelequator trekt. Prachtige termen die voor dit moment in het leven zijn geroepen zijn de equinox en de herfstnachtevening. Dag en nacht zijn dan precies even lang, tenminste in de volksmond. In de praktijk zit er nog verschil in de lengte van dag en nacht, wat veroorzaakt wordt door twee dingen:

 • Het ene is dat de tijdstippen van zonsopkomst en -ondergang betrekking hebben op de bovenrand van de Zon en niet op diens middelpunt.
 • Het andere is het effect van de atmosferische straalbreking: hierdoor is de Zon even boven de horizon zichtbaar, terwijl zij er in werkelijkheid nog onder staat.

Over de volksmond gesproken: er wordt vaak gezegd dat de herfst meestal op 21 september begint. Laat dat nou niet het geval zijn! Tot 2020 zullen alle herfsten (eh.. is dat goed Nederlands) op een andere dag dan de 21e september vallen. De herfst eindigt dit jaar op 22 december. Als mijn kerstvakantie dus begint. Hoeveel dagen is dat nog werken? Bron: Sterrengids, 2007.

  Nog even wat anders trouwens: maandag a.s. komt de nieuwe versie van WordPress uit, versie 2.3. Het kan zijn dat er bij de upgrade wat dingetjes fout gaan, dus wees voorbereid. Vanavond gingen er ook al wat dingen fout toen ik m’n google sitemap generator wilde upgraden. 🙁

Share

Comments

 1. Jacqueline zegt

  Nog 13 weken werken Adrianus! Dat “klinkt” weinig, toch?
  Mijn man en ik hebben dan nl. ook vakantie.
  Nou, ik hoop op GEEN problemen tijdens het upgraden. Succes ermee,
  en een zonnige herfst toegewenst! 🙂

 2. 13 Weken nog maar? Ja, als je het zo zegt klinkt ’t weinig. En tussendoor ook nog een keer herfstvakantie, dus dat gaat wel lukken.
  Jij ook een fijne herfst!

 3. Jacqueline zegt

  ThanX!!!!! De herfst is goed begonnen, want hier schijnt de zon! 😉

Speak Your Mind

*