Site pictogram Astroblogs

Bijna herfst

Credit: Valiphoto’s/Pixabay

Gezien de voorspelde zomerse temperaturen zou je het niet zeggen, maar morgen (zondag 23 september) start officieel de herfst. Om 11.51 is het preciese moment dat het middelpunt van de zon van noord naar zuid door het vlak van de hemelequator trekt. Prachtige termen die voor dit moment in het leven zijn geroepen zijn de equinox en de herfstnachtevening. Dag en nacht zijn dan precies even lang, tenminste in de volksmond. In de praktijk zit er nog verschil in de lengte van dag en nacht, wat veroorzaakt wordt door twee dingen:

Over de volksmond gesproken: er wordt vaak gezegd dat de herfst meestal op 21 september begint. Laat dat nou niet het geval zijn! Tot 2020 zullen alle herfsten (eh.. is dat goed Nederlands) op een andere dag dan de 21e september vallen. De herfst eindigt dit jaar op 22 december. Als mijn kerstvakantie dus begint. Hoeveel dagen is dat nog werken? Bron: Sterrengids, 2007.

  Nog even wat anders trouwens: maandag a.s. komt de nieuwe versie van WordPress uit, versie 2.3. Het kan zijn dat er bij de upgrade wat dingetjes fout gaan, dus wees voorbereid. Vanavond gingen er ook al wat dingen fout toen ik m’n google sitemap generator wilde upgraden. 🙁

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten