25 mei 2024

Gaan gammastralen langzamer dan het licht?

De MAGIC telescoop op La palma

Credit: Winston Ko/UC Davis photo

Wat is de overeenkomst tussen licht, radiostralen, microgolfstralen in de magnetron, röntgenstralen, ultraviolet licht en gammastralen? Antwoord: ze bestaan allemaal uit fotonen. De één heeft wat meer energie dan de andere en dat veroorzaakt het complete electromagnetische spectrum. En al die fotonen bewegen met c, de lichtsnelheid van bijna 300.000 km per seconde. Tenminste, zo is ons altijd verteld. Maar nou komt het: sterrenkundigen die werkten met de MAGIC (Major Atmospheric Gamma-ray Imaging Cherenkov) telescoop, bovenop een berg op het Canarische eiland La Palma, hebben een ver verwijderd sterrenstelsel gevonden waarvan de fotonen met veel energie er langer over doen de Aarde te bereiken dan de fotonen met minder energie. Terwijl ze toch op hetzelfde moment werden uitgezonden. Tussen de aankomst van de gammastraling en de lage energiefotonen die afkomstig waren van het sterrenstelsel Markarian 501, 500 miljoen lichtjaar ver weg, zat precies 4 minuten verschil! Af en toe komt er zo’n stoot gammastralen uit de kern van het stelsel, veroorzaakt door een superzwaar zwart gat aldaar. Sterrenkundigen praten over een blazar (black hole quasar) als zo’n zwart gat een jet van hoge energiestraling recht onze kant uit stoot. Kennelijk bewegen de gammastralen dan minder snel dan hun familieleden die het met minder energie moeten doen. Men heeft nog geen idee wat de verklaring is van het opmerkelijke tijdsverschil. Voer voor theoretici uiteraard! Zo en nou ga ik naar de sterrenclub. Es effe kijken hoe het met die zonnewijzers zit. Bron: UCDavis.

Share

Comments

 1. Hoi Adrianus V,

  een erg interessant onderwerp vind je niet?

  à propos: gammastralen komen ook voor in donderwolken.
  Ja echt, zie http://eggheadblog.ucdavis.edu/?p=721

  Men heeft het over quantumfoam als mogelijke oorzaak van het tijdsverschil van 4 minuten, om bij het onderwerp te blijven.
  Door het schuim zijn de gammastralen de weg kwijt 🙂
  Daar moet toch een andere oorzaak zijn, lijkt mij.

  “Joined by a group of theoretical physicists led by John Ellis from CERN, the MAGIC team showed that the high- and low-energy photons APPEARED to have been emitted at the same time.”

  Misschien maken de lage en hoge gammastralen slechts schijnbaar deel uit van hetzelfde proces, want de korstondige uitbarstingen duurden minuten.
  Ook de hoeveelheid stof kan een raar effect op de metingen hebben.
  Een andere minder geloofwaardige theorie zou te maken kunnen hebben met de gevolgde geodetische weg.
  Die zou dan bij hoog-energetische deeltjes anders verlopen.
  Wedden dat men daar ook over gaat speculeren?
  (ik wed om 5 eurocent).

 2. Oeps typefout: “Die zou dan bij hoog-energetische DEELTJES anders verlopen” moet natuurlijk zijn hoog-energetische STRALING.
  Euhh, hogere biedingen kan ik tijdelijk niet op ingaan.

 3. Quantumschuim, andere geodetische krommen, vertraging door gravitatiewerking van tussenliggende donkere materie, het zou allemaal kunnen. Je zou toch veronderstellen dat zo’n verschil in snelheid van verschillende delen van het electromagnetische spectrum ook in het laboratorium is na te bootsen.
  Eh.. ja, ik vind het ook reuze-interessant trouwens.

Speak Your Mind

*