26 februari 2024

Astromist voor de PDA

De beweging van de Jupitermaantjes in Astromist

Credit: Astromist

De bijeenkomst van sterrenkunde-vereniging Christiaan Huygens had gisteravond een andere inhoud dan gepland. Oorspronkelijk zou Peter Pulles een presentatie geven over digitale astrofotografie, maar door ziekte ging dat niet door. Daarom was een andere vulling gevonden in de vorm van een presentatie van André Heijkoop, lid van Huygens en woonachtig ergens rond 51º44’26” Noorderbreedte en 04º33’23” Oosterlengte, over het softwareprogramma Astromist. Na de bespreking van Starry Night onlangs door Maarten Paauw de tweede keer dus dat een astronomisch sterrenkundeprogramma de revue passeerde. Het verschil is dat Astromist met name bedoeld is voor de personal digital assistent (PDA), oftewel de moderne variant van de electronische zakagenda, terwijl Starry Night voor de PC bestemd is. Astromist is geschreven door de Fransman Cyrille Thieullet en in enkele jaren tijd is het uitgegroeid tot een compleet en snel onder de knie te krijgen planetariumprogramma. André liet zien dat het eenvoudig te bedienen is en dat je voor de prijs van € 29,- heel veel waar voor je geld krijgt. Je kunt er zelfs je telescoop mee bedienen als GoTo-systeem. Een demoversie is ook te downloaden, maar die zal volgens André zeker ingeruild worden voor een volledige geregistreerde versie. Ik ga hier niet alle dingen herhalen die André over Astromist heeft gezegd, maar ik had zelf na afloop zelf wel iets van ‘dat programma moet ik ook hebben’. Eén nadeel: ik heb nog geen PDA. 🙁 Mmmmm, ik ben in januari jarig, dus daar zit een mooi kado aan te komen. Hoop ik, tenminste. 😉  Er heeft overigens in het septembernummer van het maandblad Zenit een artikel gestaan over Astromist. De auteur van dat artikel? Ja inderdaad, André Heijkoop. Trouwens, heeft iemand enig idee waar die naam Astromist vandaag komt? André wist ’t zelf ook niet. Misschien kan ik één suggestie doen: je hebt de zogenaamde atomisten, mensen die geloven dat alles in het heelal uit atomen bestaat. Misschien dacht die Thieullet ‘kom, laat ik eens praten over astromisten’.

Share

Speak Your Mind

*