15 juni 2021

Schrijf ‘t in je agenda: 21 december 2012 einde van de wereld

[Vooraf: onderstaande Astroblog is bedoeld om aan te geven dat het doemverhaal van 2012 ONZIN is! Yep, de titel is verwarrend, maar is puur ironisch. Lees de hele blog en je snapt waarom ‘t Mayaverhaal onzin is.]

De zon passeert het centrum van de MelkwegPak allemaal je agenda en schrijf bij vrijdag 21 december 2012: Einde van de wereld!! Geen daaropvolgend weekend dus, tenminste, als je in de zogenaamde Maya-kalender gelooft. Die kalender van dit Zuid-Amerikaanse indianenvolk kent enkele tijdsperioden en één daarvan is de baktun, die 144.000 dagen lang is. In sommige geschriften van de Maya’s start na 13 baktuns (precies 1.872.000 dagen) weer een nieuwe periode van de zogenaamde Lange Telling. Waarschijnlijk zal op 21 december 2012 de Lange Telling van de Mayakalender zo’n nieuwe periode beginnen. Interessant voor sterrenkundigen is dat niet alleen de Zon die dag  z’n winterzonnewende [1] meemaakt, maar dat ook Aarde, Zon en het centrum van de Melkweg op één lijn staan. Het is met name door dit laatste fenomeen dat de Engelsman John Major Jenkins die 21e december 2012 als fatale datum noemt dat de Aarde zal vergaan. Betekent dit dat we nog slechts vijf jaar te gaan hebben en dat we er maar één groot afscheidsfeest van moeten maken? Nee, wees gerust: je kan zaterdag de 22e december 2012 echt uitslapen. 😉 Al weer een poosje geleden hebben ze bij het Sterrenkundig Instituut van de Universiteit van Utrecht op een rijtje gezet waarom die datum net zo’n gewone datum is als bijvoorbeeld 16 oktober 2007. Hier even kort de argumenten:De fatale datum in Mayaschrift

 • De Melkweg is een brede band aan de hemel die de Zon niet eventjes in één dag passeert, maar dat duurt jaren.
 • Die einddatum van de Lange Telling is slechts een vermoeden en geen zekerheid. Het precieze verband tussen de Lange Telling en moderne kalenders is verloren gegaan toen de Spaanse veroveraars in de 16e eeuw veel van de geschriften van de Maya’s hebben vernietigd. In de loop van de tijd is de begindatum van de Lange Telling aan veel verschillende data in onze kalenders gekoppeld die soms wel 1000 jaar uit elkaar lagen.
 • Het lijkt onwaarschijnlijk dat de Maya’s, die hun kalender zo’n 2.500 jaar geleden bedachten, uitgingen van een datum die voor hen ruim 2.500 jaar in de toekomst lag. Bijna alle volkeren hebben een kalender die uitgaat van een historische datum, zoals in de Christelijke kalender de geboorte van Jezus en in de Romeinse kalender de (mythische) stichting van de stad Rome.
 • Het preciese middelpunt van de Melkweg was niet bekend bij de Maya’s, dus een exacte voorspelling wanneer de Zon tijdens z’n zonnewende over dat middelpunt gaat was niet te berekenen.

Er worden op de site van het Sterrenkundig Instituut nog meer argumenten aangedragen, dus genoeg reden om gerust te gaan slapen. Bron: DailyGalaxy.com.

 1. D.w.z. dat de winter dan begint. Zie m’n eerdere uitleg van de zonnewende of solstitium. []

Comments

 1. juilie moesten juilie allemaal schamen behalve die er niet in geloven dat de wereld niet zal vergaan de wereld zal niet vergaan luister toch naar me want er is maar 1 god en dat is jezus juilie moeten in hem geloven want hij zal juilie beschermen en als het toch gebeurt ben je in de hemel en dat is leuk heel leuk maar luister naar god ik ben een meisje van 10 jaar en ik gellof er niet in dankje wel doei gr tirz xxxx

 2. SIDNEY zegt

  het is niet zo de wereld vergaat pas over 4 miljard jaar dan is de zon op en dan wordt de wereld opgeslokt door een zwart gat en maak je niet druk mensen kopen zelf moord pillen voor angst

 3. niemand weet dat jong alleen god

 4. Kben bang zal de wereld echt kapot gaan?zweer op u moeder haar hoofd

 5. de profeet zegt

  bangschijters,aanvaard het noodlot.de dino’s zijn ook na 140milj jaar verdwenen.nu is het onze beurt.das gewoon de aardse cyclus.dan komt er gewoon iets anders,en als je het nagaat,de mensheid is de grootste vergissing voor onze planeet.oorlogen vervuiling,uitputting van natuur en etc.dus het werd tijd voor grote schoonmaak.

  spijtig hee????

 6. Candlelight zegt

  Ik heb hier zowat alle reacties even doorgelezen en vraag me werkelijk af hoe het komt dat er zo weinig tot geen mensen zijn die ook maar enig idee hebben hoe het leven straks eruit komt te zien op deze aarde, die gerust niet zal vergaan.
  Wél zal de aarde, en haar bewoners, op een dusdanige manier gaan veranderen totdat er van de huidige, bij ons bekende, aarde niets meer over zal zijn.
  God is geen mens, ook geen dier, maar God is een energiebron, vele malen sterker en groter dan de zon.
  Een krachtige energiebron, bestaande uit Licht en Warmte.
  6000 jaar geleden heeft God de mensen op aarde de kans gegeven om van deze planeet een geweldige leefomgeving te maken voor alles en iedereen die erop leeft. Zoals God het wilt.
  De mens heeft laten zien totaal geen begrip en respect te hebben voor elkaar en de aarde en natuur.
  De mensen denken en doen alleen nog maar uit egoïsme, meer,meer,meer en ikke,ikke,ikke.
  Het opkomen voor de zwakkeren, het delen van liefde, het handelen vanuit liefde is volledig weg en de aarde is een planeet geworden waarop het steeds moeilijker wordt om te overleven.
  Daarom heeft God besloten om drastisch in te grijpen en het tot een ommekeer te laten komen op de aarde.
  Zodat de storende elementen die er nu zo`n puinhoop van maken, straks in “De Nieuwe Wereld” geen ene schijn van kans zullen krijgen.
  En geloof mij maar dat het zo makkelijk verder leeft als je eenmaal beseft hoe het in elkaar steekt en daar ook naar leeft.
  Op de website http://www.the-end.com staan twee boeken waarin dit heel duidelijk wordt uitgelegd en beschreven.
  Gratis te lezen en ook in het Nederlands.
  En na het lezen ben je niet ineens bekeerd!!
  Je beseft alleen beter waar het uiteindelijk allemaal om draait.
  Liefde!!

  • Hephaistos zegt

   Hier sluit ik me voor een deel bij aan. Ik geloof niet dat “god terug komt” – maar dat we als mensheid geworden zijn tot wat Candlelight zegt, het bezwaard me om te zeggen, maar het is in principe wel waar. En ik geloof ik ook in God als een energiebron, sterker nog ik geloof dat wij allemaal god zijn! – dat klinkt misschien wat niburistisch, maar wij zijn een manier voor god om zichzelf te ervaren. En als wij god gelijk stellen met de kosmos (wat volgens mij wel moet) dan zijn wij een manier voor de kosmos om zichzelf te ervaren (inclusief buitenaardse broeders die er al dan niet zijn – al geloof ik serieus dat wij de Enige zijn en dat het bevolken van de Kosmos Onze taak is. Dat klinkt misschien wel wat leeg, maar dat betekent wel een extra reden voor onszelf om te leven naar onze potentie. Het gooit ook gelijk behoorlijk druk op ons mensheid, maar so be it.

 7. Ondanks dat iedereen het een enorme onzin vind van de ondergang van de maja kalander (wat door ons simplistisch mens word gekoppeld aan einde van de wereld) ook behoorlijke kwats.
  het mooie is nu ze vermoeden dat er leven was op mars kunnen we dus als de bliksem onze spullen pakken en daar de komende jaren doorbrengen ff wat leidingen etc aanleggen en go met die banana!!
  sterkte voor de gelovige.
  en alvast een goeie jaarwisseling!!:-)

 8. Nog elf dagen, tik tak tik tak tik tak tik tak , tik tak tik tak tik tak tik tak , tik tak tik tak tik tak tik tak , tik tak tik tak tik tak tik tak , tik tak tik tak tik tak tik tak , tik tak tik tak tik tak tik tak , tik tak tik tak tik tak tik tak , tik tak tik tak tik tak tik tak , tik tak tik tak tik tak tik tak

 9. ik ben 11 ik moet nog zoveel doen in mijn leven ik hoop dat het niet echt gebeurt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 10. ze hebben jaren geleden ook gezegd dat ze wereld zal vergaan dat was in de tijd van mijn oma mijn oma had het paar dagen geleden tegen mij gezegd ik heb op verschillende websites gekeken ze zeggen dat de wereld vergaat en ze zeggen dat mensen helderziend enz gaan worden en dat er een nieuwe wereld komt dit is allemaal onzin en als het gebeurd dan gebeurd het ik was eerst echt bang dat de wereld zou vergaan maar ik maak me niet meer druk we zien van zelf wel wat er gaat gebeuren

 11. Jullie maken mensen zot jullie maken alle mensen ongerust alleen God weet wanneer het vergaatt wanneer het
  einde van wereld gaat zijn , julie hebben geen respect voor mensen,

 12. jan 'its me' de bom zegt

  de werld vergaat niet

 13. ik denk dat er een jaar dusternis komt

%d bloggers liken dit: