Site pictogram Astroblogs

Schrijf ’t in je agenda: 21 december 2012 einde van de wereld

[Vooraf: onderstaande Astroblog is bedoeld om aan te geven dat het doemverhaal van 2012 ONZIN is! Yep, de titel is verwarrend, maar is puur ironisch. Lees de hele blog en je snapt waarom ’t Mayaverhaal onzin is.

De zon passeert het centrum van de Melkweg

Credit: Starry Night

Pak allemaal je agenda en schrijf bij vrijdag 21 december 2012: Einde van de wereld!! Geen daaropvolgend weekend dus, tenminste, als je in de zogenaamde Maya-kalender gelooft. Die kalender van dit Zuid-Amerikaanse indianenvolk kent enkele tijdsperioden en één daarvan is de baktun, die 144.000 dagen lang is. In sommige geschriften van de Maya’s start na 13 baktuns (precies 1.872.000 dagen) weer een nieuwe periode van de zogenaamde Lange Telling. Waarschijnlijk zal op 21 december 2012 de Lange Telling van de Mayakalender zo’n nieuwe periode beginnen. Interessant voor sterrenkundigen is dat niet alleen de Zon die dag  z’n winterzonnewende [1]D.w.z. dat de winter dan begint. Zie m’n eerdere uitleg van de zonnewende of solstitium. meemaakt, maar dat ook Aarde, Zon en het centrum van de Melkweg op één lijn staan. Het is met name door dit laatste fenomeen dat de Engelsman John Major Jenkins die 21e december 2012 als fatale datum noemt dat de Aarde zal vergaan. Betekent dit dat we nog slechts vijf jaar te gaan hebben en dat we er maar één groot afscheidsfeest van moeten maken? Nee, wees gerust: je kan zaterdag de 22e december 2012 echt uitslapen. 😉 Al weer een poosje geleden hebben ze bij het Sterrenkundig Instituut van de Universiteit van Utrecht op een rijtje gezet waarom die datum net zo’n gewone datum is als bijvoorbeeld 16 oktober 2007. Hier even kort de argumenten:De fatale datum in Mayaschrift

Er worden op de site van het Sterrenkundig Instituut nog meer argumenten aangedragen, dus genoeg reden om gerust te gaan slapen. Bron: DailyGalaxy.com.

Voetnoten

Voetnoten
1 D.w.z. dat de winter dan begint. Zie m’n eerdere uitleg van de zonnewende of solstitium.
FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten