28 maart 2024

Europese ruimtevaartplannen (2015-2025) bekend

XEUS, één van de ruimtevaartplannen van de ESA

Credit: ESA

Op een bijeenkomst van het Space Science Advisory Committee (SSAC) van de europese ruimtevaartorganisatie, die 17 en 18 oktober j.l. in Parijs werd gehouden, is een selectie gemaakt van ruimtevaartmissies die in de periode 2015-2025 zullen worden gedaan. Er lag oorspronkelijk een lijst van vijftig voorstellen en daar heeft het SSAC er acht van overgehouden. Er zullen ergens rond 2009 nog verdere schiftingen plaatsvinden en in 2011 moet het definitieve plaatje bekend zijn. De plannen zijn:

  • Laplace, een missie om Jupiter en z’n manen te bestuderen. Het zal met name gaan om de maan Europa, die mogelijk een oceaan heeft waar wellicht leven is. In eerdere blogs heb ik daar aandacht aan besteed. Laplace wordt in samenwerking met de NASA gebouwd.
  • Tandem, een missie naar Saturnus en z’n manen Titan en Enceladus. Er zullen onder andere een ballon en drie verkenners op Titan landen, navolgers dus van de Christiaan Huygenslander die januari 2005 op Titan landde. Ook deze wordt samen met de Amerikanen opgezet.
  • Cross-scale, een missie die de gasdeeltjes in de ruimte rondom de Aarde moet bestuderen. Dit wordt samen met de JAXA (Japanese Space and Exploration Agency) gedaan.
  • Marco Polo, een missie naar een planetoïde met de bedoeling daarop te landen en materiaal mee terug naar de Aarde te nemen. Ook weer in samenwerking met de JAXA.
  • Een Donkere Energie-missie. Hier zijn twee voorstellen voor ingediend, te weten Dune (the dark universe investigator) en SPACE (the new near-infrared all-sky cosmic explorer). Welke van de twee het uiteindelijk wordt moet in de lente van 2008 beslist worden.
  • Plato, een nieuwe planeetzoeker. Deze zal op zoek gaan naar nog meer exoplaneten bij andere sterren.
  • XEUS (X-ray Evolving Universe Spectroscopy), de missie die de diverse röntgenbronnen in het heelal verder zal onderzoeken.
  • En tenslotte is daar Spica, een nieuwe generatie infraroodsatelliet. Daarmee kunnen stofschijven om andere sterren bestudeerd worden, die protozonnestelsels zijn, maar ook kan onderzoek worden gedaan aan het vroege heelal. En dat alles ook in samenwerking met de JAXA.

Kortom, plannen genoeg voor de middellange termijn. Nou de centen nog. Bron: ESA.

Share

Speak Your Mind

*