22 september 2023

Meer invloed van zomertijd op slaapritme dan gedacht

wintertijd.jpgKomende nacht is het weer zover: om 03.00 uur gaat de klok een uur terug en begint de wintertijd weer. Zondag telt dus 25 uren [1]Mooi als je die dag je verjaardag viert, nietwaar Rosemarijn? 🙂 . Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en de Ludwig-Maximilians-Universitá¤t in München blijkt dat de zomertijd meer invloed op onze slaapritme heeft dan we denken. Er blijkt een langdurig en groot effect te zijn op de biologische klok van mensen. Voor het onderzoek hebben maar liefst 50.000 mensen over de hele wereld online een vragenlijst ingevuld. Hieruit kwam naar voren dat met name avondmensen, na het ingaan van de zomertijd, kampen met een verstoord slaapritme. Zodra de klok weer een uur terug gaat, verdwijnen de problemen, aldus de onderzoekers. Onze biologische klok wordt vooral aangestuurd door licht. In de winter loopt die klok ongeveer gelijk met de momenten waarop het licht en donker wordt. In de zomer gebeurt dit echter niet en wordt het interne ritme van mensen niet aangepast. “Daardoor slapen we minder en neemt de kwaliteit van onze slaap in de zomermaanden wellicht af”, aldus de wetenschappers. Verrassend was dat uit het onderzoek ook bleek dat het voortplantingsgedrag van mensen de afgelopen decennia minder seizoensgebonden is geworden. 😯 Onze biologische klok raakt door de zomertijd zo in de war dat hij niet meer goed in staat is te bepalen in welk seizoen we zitten, stellen zij [2]Ik vraag mij hierbij overigens wel af hoe die koppeling tussen voortplantingsgedrag en seizoenen er voor de introductie van de zomertijd uit zag.. Omdat uit het onderzoek blijkt dat het effect van de zomertijd op onze biologische klok veel groter is dan voorheen werd gedacht, pleiten de onderzoekers ervoor de zomertijd opnieuw te bekijken en eventueel zelfs af te schaffen. Hé, dat lijkt mij een leuke vraag voor een nieuwe poll op de astroblogs! Wie is voor handhaven, wie is tegen? Bron: Nu.nl (tip van Paul, thnx!).

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Mooi als je die dag je verjaardag viert, nietwaar Rosemarijn? 🙂
2 Ik vraag mij hierbij overigens wel af hoe die koppeling tussen voortplantingsgedrag en seizoenen er voor de introductie van de zomertijd uit zag.

Comments

 1. Jacqueline zegt

  Je kan ook op de zomertijd naar bed gaan en met wintertijd wakker worden!!! en dan kan je een extra uurtje slapen!!! Vindt toch niemand vervelend, een extra uurtje onder de wol???? 🙂
  En dat voortplantingsgedrag….er was mij nog nooit een seizoen-gebonden-patroon opgevallen bij mijn ‘soortgenoten’!!
  grz!

 2. Ga ik vanavond ook doen. Met zomertijd naar bed en met wintertijd er weer uit. 😉 Tsja, dat voortplantingsgedrag in relatie tot de seizoenen snap ik ook niet hoor.

 3. heey papa,

  mooie site heb hem op school bekeken het duurde lang voor iki klaar was schrijf maar snel verder want het is allemaal zeer intressant

 4. Hé dochter van me! Dank je wel. Ja, sterrenkunde is een leuk onderwerp, nietwaar! groetjezz…

 5. Hee leuk stuk

  maar zelf ben ik meer iemand die reageert voor die gave foto.

  aleen beetje jammer dat die americanen (zie nummerbord) geen nederlands kunnen.

  Groeten, B

 6. Hee leuk stuk
  maar zelf ben ik meer iemand die reageert voor die gave foto.
  aleen beetje jammer dat die americanen (zie nummerbord) geen nederlands kunnen.

  Groeten, B

 7. Eh… volgens mij hebben ze die nummerborden onherkenbaar gemaakt en zijn het géén Amerikaanse nummerborden.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: