6 december 2023

Dancing with the stars

large_web.jpg

Credit: ESA/NASA AND STSCI/AURA

In het sterrenbeeld Leeuw voeren twee sterrenstelsels als gevolg van gravitationele interacties een soort van kosmische dans uit. Letterlijk dus dancing with the stars. Het paar sterrenstelsels heet Arp 87, genoemd naar de beroemde én controversiële sterrenkundige Halton Arp. Deze Amerikaan heeft ooit een Atlas of Peculiar Galaxies opgesteld, met daarin 338 vreemdsoortige sterrenstelsels. Nummer 87 uit die lijst bevindt zich 300 miljoen lichtjaar van ons vandaan. Links zien we NGC 3808A en rechts NGC 3808. De Hubble ruimtetelescoop heeft Arp 87 februari dit jaar met z’n Wide Field Planetary Camera 2 geweldig in beeld gebracht. Een beauty, nietwaar? Grotere exemplaren van de foto zijn in de bron te vinden, te weten de Hubblesite.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d