22 oktober 2018

Weer record-zwart gat ontdekt

Impressie van het zwarte gat in IC 10 met rechtsonder z'n begeleiderHet blijft de laatste tijd records regenen. 18 Oktober j.l. meldde ik de ontdekking van een stellair zwart gat van maar liefst 16 zonsmassa’s. Welnu, dat record kan weer in de geschiedenisboeken, want inmiddels is er een nieuw recordhouder gevonden: in het dwergstelsel IC 10, gelegen op een afstand van 1,8 miljoen lichtjaar in het sterrenbeeld Cassiopeia hebben sterrenkundigen een zwart gat ontdekt die tussen 24 en 33 zonsmassa’s zwaar is! Net als het vorige zwaargewicht is dit zwart gat deel van een binair systeem. Een team sterrenkundigen onder leiding van Andrea Prestwich (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics) bekeek het systeem met behulp van NASA’s Chandra r

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.