20 september 2018

Donkere materie bij Christiaan Huygens

Anne-Marie WeijmansGisteravond hield de Leidse promovenda Anne-Marie Weijmans bij sterrenkunde-vereniging Christiaan Huygens een lezing over donkere materie. Een boeiend onderwerp dat hier regelmatig de revue passeert (in m’n donkere energie/materie categorie zitten 24 interessante astroblogjes), dus ik was erg benieuwd naar het verhaal. In twee gedeeltes sprak Weijmans over de geschiedenis, de waarneemmethoden en het onderzoek aan donkere materie. Het was een boeiend relaas, waarin Weijmans duidelijk uitlegde hoe donkere materie, die zoals de naam al zegt onzichtbaar is, toch kan worden gedetecteerd en hoe dit exotische spulletje van invloed is op de rest van het heelal. Duidelijke uitleg bij dit onderwerp is nodig, want donkere materie is een lastig onderwerp omdat niemand zich een voorstelling kan maken van wat het is. Er is nog niemand op Aarde die ooit donkere materie heeft ‘gezien’, dus is het ook lastig te vertellen wat het is. Tot nu toe is het vooral een theoretische excercitie van natuurkundigen, die speculeren over MACHO’s, WIMPS, axionen, neutrino’s en andere kandidaten. Die WIMPS (weakly interacting massive particles) schijnen op dit moment de beste papieren in huis te hebben. Weijmans eigen onderzoek richt zich op studie aan donkere materie in elliptische stelsels. In spiraalstelsels, zoals onze eigen Melkweg, is de aanwezigheid van donkere materie gemakkelijk aan te tonen door bijvoorbeeld de rotatiekrommen van sterren om het centrum van het sterrenstelsel te bekijken. Maar bij de

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.