23 september 2023

Hubble fotografeert kern van komeet Holmes

Hubble brengt de kern van komeet 17P/Holmes in beeld

Credit: NASA,ESA, and H. Weaver (The Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory)

Bij het team van de Hubble ruimtetelescoop moeten ze gedacht hebben ‘Goh, laten wij die heldere komeet 17P/Holmes ook eens fotograferen.’ En aldus geschiedde. Hubble richtte zich op de kern van de komeet, die zoals we inmiddels genoeglijk kunnen vaststellen op 23 oktober j.l. een miljoen keer helderder werd. Met z’n Wide Field Planetary Camera 2 (WFPC2) fotografeerde Hubble Holmes op 29 oktober, 31 oktober en 4 november. Bijgaand plaatje is van die laatste datum en daarop zijn details te zien van 54 km! En dat ondanks het feit dat Holmes inmiddels al zo’n 240 miljoen km van ons vandaan staat. Uit de foto blijkt dat er op de horizontale as (oost-west) twee keer zoveel stof aanwezig is als op de vertikale as (noord-zuid). De kern zelf is omgeven door stof en daardoor niet te zien. Foto’s genomen op 29 en 31 oktober laten ook stofstromen zien die uit de kern oprijzen. Alle foto’s zijn hier te bewonderen. En dan heb je ook meteen de bron van dit bericht te pakken.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: