21 juni 2024

Planeetvorming in de Pleiaden?

De ster HD 23514 in de Pleiaden, waar mogelijk een botsing van planeten heeft plaatsgevonden

Credit: Lynette R. Cook, for Gemini Observatory

De welbekende sterrenhoop de Pleiaden [1]Ook wel bekend als Messier 45, de Zeven Zusters, de Zeven dochters van Atlas en Pleione, het Zevengesternte, Subaru in Japan (Hé, vandaar het Subaru-logo met z’n sterren. Eh.. dat zijn er … Lees verder, op dit moment ’s avonds prachtig aan de hemel te zien in het sterrenbeeld Stier, blijkt een plek te zijn waar mogelijk planeetvorming aan de gang is. In feite bestaan de 400 lichtjaar van ons verwijderde Pleiaden uit zo’n 1.400 sterren. Rond eentje daarvan, genaamd HD 23514 (zie foto), hebben sterrenkundigen gebruikmakend van de Gemini-telescoop op Hawaï en de infrarood-ruimtetelescoop Spitzer een enorme hete stofschijf gezien. De ster is zo’n 100 miljoen jaar oud, eigenlijk te oud om nog zo’n stofschijf te bevatten. Men denkt daarom dat de stofschijf waarschijnlijk het gevolg is van een botsing van twee grote ‘planeet-embryo’s’ in de slotfase van de vorming van een planetenstelsel. Een dergelijke botsing is niet ongewoon, want het vermoeden bestaat dat onze eigen maan ook een product is van zo’n botsing tussen de Aarde en een ander object ter grootte van de planeet Mars. Uit het ‘afval’ van die botsing is vervolgens de maan ontstaan. Men vermoedt dat de stofschijf rond HD 23514, die iets groter is dan de zon, zou kunnen samenklonteren. Eerst zouden er kometen en planetoïden in kunnen ontstaan en vervolgens zouden die weer tot planeten kunnen leiden. Conclusie van dit verhaal is dus wel dat er al planeten moeten zijn geweest in het verleden in de Pleiaden. Die zijn op elkaar gebotst en zijn weer uiteengevallen in brokstukken. En nu kunnen ze dus weer door gravitatiewerking opbouwen tot planeten. ‘What goes up must come down’ zingen ze wel eens. 😉 In The Astrophysical Journal verschijnt binnenkort een artikel over de planeetvorming in de Pleiaden. Bron: UCLA.

Voetnoten

Voetnoten
1 Ook wel bekend als Messier 45, de Zeven Zusters, de Zeven dochters van Atlas en Pleione, het Zevengesternte, Subaru in Japan (Hé, vandaar het Subaru-logo met z’n sterren. Eh.. dat zijn er alleen zes), Tzab-Ek bij de Maya’s, Makali’i bij de Hawaïanen. In de Bijbel staat er ook iets over de Pleiaden in Job 38:34.
Share

Comments

  1. Wow, deze voetnoot is geweldig!
    Waar haal je de kennis vandaan, respect.

  2. De eer ligt volledig bij Amanda Bauer (Astropixie, zie http://amandabauer.blogspot.com/2007/11/pleiades-tiny-little-dipper.html).

Speak Your Mind

*