22 september 2023

Veroorzaakt de Melkweg de variaties in de Kosmische achtergrondstraling?

Boven de LAB-kaart, onder de WMAP-kaarten van de CMB. Wie ziet de verschillen?

Credit: Leiden-Argentina-Bonn (LAB) survey

Met behulp van satellieten zoals COBE en WMAP én talloze ballonnen die vanaf de zuidpool omhoog zijn gelaten zijn minieme variaties in de temperatuur van de kosmische achtergrondstraling (ofwel de CMB, de Cosmic Background Radiation) gemeten. Die CMB zou het restant zijn van de hete oerknal en de variaties zouden wijzen op dichtheidsverschillen in het vroege heelal. Maar nu is er één (zeg maar moedige) sterrenkundige opgestaan die durft te zeggen dat die variaties helemaal niet kosmisch van oorsprong zijn, maar dat het onze eigen Melkweg is die ze veroorzaakt. Die moed is nodig, want zo’n beetje de gehele gevestigde orde, inclusief diverse nobelprijswinnaars, is toch echt de mening toegedaan dat de variaties in de CMB kosmisch zijn. Die ene durfal is Gerrit L.Verschuur, een radiosterrenkundige van de Universiteit van Memphis, die vast en zeker Nederlandse voorouders heeft. Verschuur heeft de kaarten van de variaties nauwkeurig bestudeerd en zegt dat er overeenkomsten zijn met kaarten van radiostraling uitgezonden door wolken van neutraal waterstofgas in de Melkweg. Die kaarten zijn resultaat van de zogenaamde Leiden-Argentina-Bonn (LAB) survey, die in 2005 is afgerond. In totaal ziet Verschuur 200 gebieden waar de CMB-kaarten en de LAB-kaarten overeenkomen. Het vreemde is wel dat door Kate Land (Universiteit van Oxford) en Anze Slosar (Universiteit van Ljubljana, Slovenië) ook die CMB- en LAB-kaarten statistisch hebben geanalyseerd en dat zij géén correlaties (zeg maar overeenkomsten) hebben gezien. Kortom, hier is het laatste nog niet over gezegd. Bron: Physicsworld.

Share

Comments

 1. Dapper van deze meneer Verschuur om tegen de hoofdstroom in te gaan, vind je niet?
  Maar uniek is zijn visie niet, er waren al eerder andere geleerden die ook een galactische oorsprong van de CMB gegevens niet uitsluiten.
  Er is zelfs al geopperd dat de oceanen de oorzaak kunnen zijn.
  Een lokale interpretatie van de temperatuur fluctuaties zou ook theoretische invloed hebben, bijvoorbeeld wat je zou zien als je reist met een snelheid van het licht, met als referentie gestelde CMB.
  Dan zou er geen duidelijke dipoolvorming optreden met een blauwverschuiving naar voren en een roodverschuiving naar achteren voor een theoretische 99,99E % LS reiziger.
  Het heelal zou er hetzelfde uitzien ongeacht de relatieve snelheid t.o.v. de CMB (als overblijfsel van de big-bang).

 2. Maar ondanks al die alternatieve verklaringen (zowel Aards als galactisch) zijn de aanhangers daarvan een minderheid. Eh.. wat is een LS reiziger?

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: