16 juli 2024

En weer een paar ‘Holmpjes’

Foto van 17P/Holmes door JanHet zal vast en zeker een nieuwe uitdrukking in de volgende editie van de dikke Van Dale worden: “even een Holmpje schieten“. De laatste weken worden over de hele wereld duizenden foto’s genomen van de komeet 17P/Holmes en dat zal nog wel even doorgaan zo. De laatste weken heb ik foto’s laten zien van Paul Bakker, Peter Pulles en Peter Boot. En vandaag kreeg ik van Jan Brandt twee foto’s van Holmes. Jan is één van de weinige niet-digitale fotografen in den lande én iemand die de natte-filmtechniek ook nog eens door de plaatselijke Hema laat bekronen. Nix vakmanschap bij de ambachtelijke fotoboer, gewoon ’t filmpje de ontwikkelmachine in bij de ‘Hollandsche Eenheidschmaatschappij Amsterdam’. 🙂

holmes_jan2.jpgJan z’n relaas van z’n waarneming van Holmes even integraal gepubliceerd: “Zaterdagavond heb ik het hele EQ6/20cm Newt/400 asa HEMA-filmpjes circus weer eens op mijn dakterrasje in elkaar gesleuteld om daar eens lekker dat Holmes-ding op de korrel te nemen. Ik heb twee opnames gemaakt…eentje close up via de 20cm f6 Newt en een wide field shot via een 6cm f9 (ja…ja…ik weet het, heiligsschennis voor een Reflectorfreak!!) lenzenkijker. Beide plaatjes zijn 15 minuten belicht en vandaag ontwikkeld door “super-Peter” van de HEMA 1 uursservice!!!” Met name die schuldbekentenis rondom het gebruik van een refractor is wereldnieuws! Zegt het voort! 😉

Share

Speak Your Mind

*