7 juni 2023

Chandra ontdekt kosmische cannonball

De zeer snel bewegende neutronenster RX J0822-4300 in Puppis A

credit: Chandra: NASA/CXC/Middlebury College/F.Winkler et al.; ROSAT: NASA/GSFC/S.Snowden et al.; Optical: NOAO/CTIO/Middlebury College/F.Winkler et al

Sterrenkundigen hebben met behulp van NASA’s röntgensatelliet Chandra één van de snelste sterren ooit waargenomen. Het betreft een neutronenster met de mooie naam RX J0822-4300, die zo’n 3.700 jaar geleden gevormd is na een supernova-explosie in het sterrenbeeld Achtersteven (Puppis). Na drie waarnemingen met in totaal vijf jaar verschil door Chandra blijkt RX J0822-4300 met een snelheid van maar liefst 4,8 miljoen km per uur, zeg 1.300 km per seconde (!) door de ruimte te vliegen. Men denkt dat de supernova-explosie de neutronenster de ene kant heeft doen slingeren. Naar de andere kant vloog het materiaal dat door de supernova werd weggestoten. In Puppis A, het supernovarestant, is een golf van zuurstof waargenomen, die als tegenhanger van de neutronenster zou zijn weggeschoten. Men z’n huidige snelheid denkt men dat RX J0822-4300 binnen enkele miljoenen jaren uit de Melkweg zal zijn gevlogen. Weg van die drukte in ons eigen sterrenstelsel en de vrijheid van de intergalactische ruimte tegemoet. Oeps, ik wordt poëtisch. 🙂 Bron: Chandra/Harvard.

  Eh…ik begreep net van Jan dat sommige lezers problemen hebben met het laden van de pagina. Ik heb geen idee waar dat aan ligt. Ik heb zelf geen probleem (in IE7), maar wellicht dat IE6 problemen geeft. Laat even weten als je er ook last van hebt.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: