21 mei 2019

Gammaflitser uit het niets gezien?

Beelden van GRB 070125Gammaflitsen1 worden al sinds de jaren zestig met enige regelmaat waargenomen. Maar de gammaflits die op 25 januari 2007 door de gammasatelliet Swift in het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini) werd ontdekt is wel een heel bijzondere. Deze flits, vanwege de ontdekkingsdatum GRB 070125 genoemd, komt namelijk van een plek in de ruimte die volledig leeg is! Het meest nabije sterrenstelsel in de buurt van de gammaflitser ligt 88.000 lichtjaar verderop. Da’s allemaal erg vreemd, want het gangbare model van dit type gammaflitsers is dat ze ontstaan doordat een zeer zware ster aan het einde van z’n leven explodeert en een zwart gat vormt. Maar dergelijke zware sterren ontstaan alleen in sterrenstelsels vol dichte gas- en stofwolken. Zo’n zware ster ergens temidden van de interalactische leegte tussen de sterrenstelsels is erg onwaarschijnlijk. Het idee is nu dat deze ster ontstaan is in de sliert van gas en stof die zich door de getijdewerking tussen twee sterrenstelsels

  1. Een gammaflits of gamma-ray burst (GRB) is een heftige uitbarsting van hoogenergetische gammastraling en duurt van enkele milliseconden tot enkele minuten. Tijdens de flits is de energie-uitstoot honderden malen meer dan de straling die afkomstig is van een supernovauitbarsting. []

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.