5 december 2023

Vannacht nauwe samenstand Maan en Mars

Vannacht bedekt de Maan gedeeltelijk Mars in het noorden van Nederland

Credit: Meteo Maarssen

Komende nacht is er een nauwe samenstand tussen de Volle Maan en Mars. Sterker nog, in het noorden van Nederland (alles boven de lijn Den Helder-Zwolle) zien ze een gedeeltelijke bedekking van Mars door de maan. Het valt niet mee om het allemaal te zien, want de Volle Maan is erg lichtsterk en dat bemoeilijkt het waarnemen. Om 4.54 uur vannacht wordt in Utrecht de kortste afstand gemeten, hetgeen aldaar 28″ bedraagt. De Marsdiameter bedraagt 16″. Morgen, de 24e december, staat Mars trouwens in oppositie. Maar dat wisten we al. Wie zin heeft de bedekking te aanschouwen moet nu in de auto stappen en naar het noorden rijden. Liefhebbers? 🙂 Bron: Sterrengids, 2007/Meteo Maarssen voor het kaartje.

Share

Comments

  1. Het weer zat door de dikke mist en laaghangende bewolking erg tegen, maar het is me toch gelukt om een paar foto’s te schieten voordat het volledig dichttrok.

  2. Hoi Ronald,

    Ik zag net een foto van de Marsbedekking op je website. Erg mooi hoor! Is ’t goed als ik die foto op astroblogs plaats, uiteraard met jouw naam erbij?

  3. Het weer zat door de dikke mist en laaghangende bewolking erg tegen, maar het is me toch gelukt om een paar foto's te schieten voordat het volledig dichttrok.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d