Op 6 april 2002 verscheen een heldere vuurbol boven Zuid-Duitsland en Oostenrijk. Na een uitgebreide zoektocht werd in juli 2002 een 1,7 kg wegend fragment teruggevonden van de meteoriet die de vuurbol veroorzaakte. Mei 2003 werd opnieuw een fragment teruggevonden. Beide fragmenten bevonden zich zo’n zes kilometer van het ‘sprookjesslot’ Neuschwanstein in Beieren. In juni 2003 tenslotte vond de Duitse natuurkundige Karl Wimmer een derde fragment, 2,8 kg zwaar, van de oorspronkelijke meteoroïde (die waarschijnlijk 600 kg woog voordat hij in de aardse atmosfeer in stukken uiteenviel) net over de Oostenrijkse grens, in Tirol. Over dat laatste fragment is een behoorlijke ruzie uitgebroken. Volgens de in Beieren geldende wetten behoort een gevonden meteoriet voor de helft aan de vinder(s) en voor de andere helft aan de eigenaar van het grondgebied. In Oostenrijk bestaat echter geen wet waarin de vondst van een meteoriet is vastgelegd. Wimmer vond daarom dat fragment 3 geheel van hem was [1]Even terzijde: de meteoriet is naar schatting zo’n 300.000 euro waard.. In 2004 eistte de gemeente Reutte in Oostenrijk echter dat hij het fragment moest afstaan, of op zijn minst de helft van de steen. Wimmer weigerde dat en er volgde een rechtzaak. Juli 2007 bepaalde het Landesgericht in Augsburg dat Wimmer de steen niet hoeft af te staan. Reutte ging vervolgens in hoger beroep en wel bij het Oberlandesgericht in München. En die zal vermoedelijk op dinsdag 8 januari 2008 een uitspraak doen. We wachten het met spanning af! 🙂 Bron: NRC-Handelsblad, 29 december 2007.
Voetnoten
↑1 | Even terzijde: de meteoriet is naar schatting zo’n 300.000 euro waard. |
---|
Interessant verhaal. Ik vraag me wel af hoe ze nu die stukken hebben kunnen terugvinden. Er is natuurlijk een bepaalde baan, die wellicht bekend is. Maar het lijkt mij enigzins zoeken naar een speld in de hooiberg
Op basis van de simultane waarnemingen van de vuurbol kon men de plaats van inslag bepalen tot een ellips met een diameter van zo’n 700 tot 1000 meter, net op de grens van Duitsland en Oostenrijk. Een kaartje met de vermoedelijke baan van de meteoriet is hier te zien.
Hartelijk bedankt voor je antwoord. Ik wist niet dat dat zo nauwkeurig kon. Weer wat geleerd. Het is een ontzettend interessante hobby. Gelukkig volgend jaar (2008) meer tijd om me erin te gaan verdiepen.