21 oktober 2020

8P/Tuttle, de Nieuwjaarskomeet, passeert M33!

zoekkaartje voor de komeet 8P/TuttleNa een afwezigheid van 13,6 jaren is de periodieke komeet 8P/Tuttle terug in de binnenste regionen van het zonnestelsel. Op 1 januari 2008 zal de komeet de Aarde het dichtste naderen, met een kortste afstand van slechts 0,25 Astronomische eenheid, dus zo’n 38 miljoen km. De verwachte helderheid is ongeveer 5,8m. Da’s in theorie zichtbaar voor het blote oog, maar ik denk dat we dat in Nederland niet zullen halen. Maar voor de verrekijker en telescoop is het uiteraard een dankbaar object en daarom kunnen we 8P/Tuttle met recht een nieuwjaarskomeet noemen. Een kaartje met de baan van 8P/Tuttle is hierboven te zien tot en met 2 jannuari. Op die kaart staat ook de welbekende komeet 17P/Holmes. E

Comments

  1. Christophe zegt

    En nu maar hopen dat die wolken verdwijnen 🙂

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: