14 april 2024

Spirit in veilige parkeerstand

De noordelijke helling van Homeplate, de tijdelijke rustplaats van de Spirit

Credit: NASA/JPL-Caltech.

De Marsrover Spirit is in een veilige stand geloodst, waarmee hij de naderende winter op Mars kan overleven. Ondanks een slecht functionerend voorwiel is de Spirit naar de noordkant van de Homeplate gereden, alwaar hij op een helling staat die een hoek van 13º maakt. Door die hoek vangt de Spirit meer zonlicht op en daardoor is de energietoevoer gestegen van 260 watt-uren op sol [1]Een sol is de lengte van een zonnedag op Mars en is de tegenhanger van een dag op Aarde. Een sol duurt 24 uur 39 minuten en 32,5 seconden (ong. 2,7% langer dan op Aarde). Het woord “sol” … Lees verder 1404 (15 december 2007) tot 291 watt-uren op sol 1408 (19 december 2007). De Spirit zal ondanks z’n rustperiode nog wel ter plekke diverse onderzoeken verrichten, onder andere met de alpha-particle X-ray spectrometer en de Mössbauer spectrometer. De Spirit heeft afgelopen zomer een zware stofstorm doorstaan. Door die storm zijn de zonnepanelen met stof bedekt en daardoor is het noodzakelijk dat ieder glimpje extra zonlicht kan worden opgevangen. Half januari 2008 wil men de Spirit nog een stukje door laten rijden waar de helling nog iets steiler is, te weten 16º. Dat is voor de energietoevoer nog beter, maar het betekent wel weer een risico op slippen. Op de foto zien we de plaats waar de Spirit zich nu bevindt. Het broertje van de Spirit, Opportunity, is nog bezig met z’n onderzoek in de Victoriakrater. Qua energietoevoer heeft die het heel wat beter, want die heeft een niveau van 601 watt-uren op sol 1379 (10 december 2007), dus meer dan het dubbele van de Spirit. Die heeft dus geen winterslaap nodig. Bron: NASA/JPL.

Voetnoten

Voetnoten
1 Een sol is de lengte van een zonnedag op Mars en is de tegenhanger van een dag op Aarde. Een sol duurt 24 uur 39 minuten en 32,5 seconden (ong. 2,7% langer dan op Aarde). Het woord “sol” wordt al sinds de landingen van de Vikings in 1976 op Mars gebruikt.
Share

Comments

  1. Christophe zegt

    Ik blijf me verbazen over die twee rovers 🙂 Ondanks de probleempjes (stof, wiel dat happert) werken ze allebei nog steeds meer dan goed genoeg om onderzoek te blijven doen…

  2. Ja, ze zijn niet kapot te krijgen. Ze zouden de auto’s op Aarde zo robuust moeten maken. 😉

Speak Your Mind

*