28 mei 2024

Gratis online sterrenkundecursussen volgen

Credit: Nikolayhg/Pixabay


Wie het wil kan online gratis diverse sterrenkundecursussen volgen! Die worden geleverd door het welbekende Massachussets Institute of Technology, het MIT. Deze biedt maar liefst 1.800 complete cursussen aan, waarvan het materiaal allemaal te downloaden is. “syllabi, lecture notes, assignments, study materials, readers and exams”, noem de hele reutemeteut maar op, het zit er allemaal in. Het MIT spreekt van OCW. Nee, da’s niet het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Het gaat om Open Courseware. Alle OCW-cursussen staan hier netjes gegroepeerd. In de categorie physics hebben ze ‘undergraduate’ cursussen en ‘graduate’ cursussen. In de undergraduate zit onder andere de cursus Introduction to Astronomy (8.282J) en Astrophysics I (8.901). Voor de gevorderden heeft het MIT o.a. de cursus Particle Physics of the Early Universe (8.952). Ik heb zelf voor de grap de introductiecursus sterrenkunde maar eens gedownload, een zipbestand van 14,9 Mb. Uitgepakt krijg je zo’n 17 Mb aan lesmateriaal, dat niet echt eenvoudig te noemen is. In het studiemateriaal zitten diverse PDF’jes, o.a. over Thomson- en Rayleighverstrooiing en over het Shakura-Sunyaev Accretieschijfmodel. Eh…alles in het Engels uiteraard. Proefexamens en echte examens zitten er ook bij. Ook de antwoorden! 🙂 Ha, gelukkig. Afijn, je begrijpt het wel: je zal er geen echt PhD mee behalen, maar het is puur ter lering ende vermaack. Het was André Heijkoop die mij wees op het bestaan van de MIT-cursussen. André, bedankt hiervoor! MIT/OCW.

Share

Comments

  1. DESERANNO Geert zegt

    Graag had ik wat meer geweten over het online volgen van een sterrekundecursus. Ik heb vroeger nog een cursus gevolg in de Beisbroeksterrenwacht van Brugge en een opfrissing of een deftige herhaling is wat nodig.

  2. Shiwa Jacobs zegt

    Ik heb wel interesse in de cursus sterrenkunde

  3. Of Google even op “coursera” en “Edx”. Twee grote MOOC’s met gratis online cusrussen (niveau Uni). Diverse astronomie, cosmologie, ruimtevaart en natuurkunde/quantum, SR en GR cursussen. Duur tussen enkele weken tot enkele maanden

    Ps ik ben niet te lui om links te plaatsen maar het spamfilter zal het blokken

Speak Your Mind

*