Pauselijke sterrenwacht ruimt veld voor diplomaten

De wereldberoemde pauselijke sterrenwacht (Specola Vaticana) bij Castel Gandolfo, de zomerresidentie van de paus ten zuiden van Rome, moet het veld ruimen. Paus Benedictus XVI wil de ruimte liever gebruiken voor de ontvangst van diplomaten. De sterrenwacht wordt verplaatst naar een leegstaand klooster ruim anderhalve km verderop. De pauselijke sterrenkundigen zelf, waaronder de huidige directeur van de sterrenwacht, Jose G. Funes, zeggen dat de verhuizing geen degradatie betekent van de pauselijke waardering voor wetenschappen. Maar waarnemers zeggen dat er wel degelijk sprake is van een paus die de wetenschap niet zo hoog in het vaandel heeft staan. Benedictus’ voorganger, paus Johannes Paulus II, was ondanks z’n conservatisme vrij open voor wetenschappelijke ideeën. In een rede in 1996 keurde hij zelfs de evolutietheorie bijna goed. Benedictus XVI lijkt meer een voorstander te zijn van de ideeën van het Intelligent Design, de opvatting dat bepaalde karakteristieken van het heelal en organismen het best worden verklaard als het werk van een intelligente “ontwerper”. Mmmm, we gaan die paus es goed in de gaten houden. 😉 Bron: News.independent.

De 24e zonnecyclus begint binnenkort!

Credit: (NASA SOHO)

Op 4 januari om 21.00 uur Nederlandse tijd werd een kleine zonnevlek op het noordelijk halfrond van de Zon waargenomen die het nummer 10981 kreeg (zie foto). Niets bijzonders zou je zo zeggen, ware het niet dat deze zonnevlek een omgekeerde polariteit [1]Alle zonnevlekken hebben een magnetische noordpool en een zuidpool, die altijd dezelfde kant uit zijn geörienteerd. Met de start van een nieuwe zonnecyclus wordt deze magnetische polariteit … Continue reading heeft. Dit is een duidelijke aanwijzing dat de 24e zonnecyclus [2]De cyclus van 1755-1766 was nummer 1. binnenkort gaat beginnen. In eerste instantie dacht men dat deze maart 2008 zou beginnen (zie deze figuur met daarin de aantallen waargenomen zonnevlekken en de extrapolatie daarvan), maar dat zal waarschijnlijk eerder zijn. Zo’n zonnecyclus start overigens niet in één keer, maar wordt geleidelijk opgebouwd. Men denkt dat cyclus 24 ergens in 2011 of 2012 haar maximum zal bereiken. Bron: SWPC.

References[+]

References
1 Alle zonnevlekken hebben een magnetische noordpool en een zuidpool, die altijd dezelfde kant uit zijn geörienteerd. Met de start van een nieuwe zonnecyclus wordt deze magnetische polariteit omgekeerd.
2 De cyclus van 1755-1766 was nummer 1.