28 november 2023

’t Draaien van Mars

De draaiing van Mars

Mars roteert. Eens per 24,6 uurtjes draait á­e éénmaal om z’n as. Geen schokkende mededeling uiteraard, ware het niet dat onze geachte Dordtse astrofotograaf Jan brandt getracht heeft dat draaien op de gevoelige plaat vast te leggen. Eergisteren fotografeerde hij Mars om 19.41 uur (links) en daarna nog een keertje om 20.47 uur (rechts). Hij had het ook later kunnen doen, maar dan zou hij z’n favoriete programma Top Gear missen. Ach Jan, één keertje missen kan toch wel? 😉 En nou de hamvraag: zie je op de foto’s Mars een tikkie gedraaid? Ik zou zeggen: jazeker. Je ziet alles naar rechts gedraaid. Let bijvoorbeeld op het donkere continent op het zuidelijk halfrond. Op de vroege foto staat ‘ie ‘op half zeven’. Een uurtje later staat ‘ie qua positie op ‘half zes’, om er maar even wat vliegtuigtermen tegenaan te gooien. Jan, goed gedaan hoor!

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: