4 december 2023

Christiaan Huygens start 2008 met nieuwjaarsreceptie

Herman (de penningmeester, van die contributies ja) en Frenkie achter de bar. Proost!Sterrenkundevereniging Chr. Huygens [1]Vereniging “Christiaan Huygens” is een zelfstandige afdeling van de Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (NVWS)voor de regio Zuid-Holland-Zuid, oftewel de Drechtsteden en … Lees verder heeft gisteravond de aftrap verricht voor de start van seizoen 2008 met de nieuwjaarsreceptie. Net als vorig jaar waren er twee markante onderdelen van de receptie: het zelf meegebrachte eten en drinken van de leden (á la American Party, yes!) én de astrokwis van Kees Kwakernaak. Voordat de kwis startte werd de avond geopend door Peter Boot, de secretaris. Gebruikelijk is dat de voorzitter zoiets doen, maar Arno vertoeft momenteel met gezin en al in Rome [2]Niet voor niets schreef de voorzitter in het gisteravond uitgedeelde verenigingsblad Astronova “Ik ben geen wintermens en zal dat ook nooit worden”. Logisch dat je dan je toevlucht in … Lees verder, dus deed Peter het openingswoord. Hij bedankte een hele serie mensen (waaronder ondergetekende, de hoffotograaf van Huygens) en wees toen op het prachtige programma dat weer voor ons ligt. In het najaar zal er weer een astrovaá§ance worden georganiseerd, zoals vanouds in Grand Champ in Zuid-Frankrijk.  Goed, toen verscheen Kees ten tonele en werd deel I van de astrokwis georganiseerd. Een soort van astrobingo, waarbij je meerkeuzevragen voorgeschoteld kreeg die varieerden van supermakkelijk (‘Welk object zie je hier?’ Zie je een foto van een bolhoop en drie antwoorden: Andromedanevel, Orionnevel en M3. Rara welke is het?) tot peentjes-zweet-niveau (‘Wie heeft als eerste de omtrek van de Aarde berekend?’ Eratosthenes, Plato of Hypparchos. Rara wie is het?). Na de eet-drink-laaf-klets-pauze, waarin Peter Boot namens de penningmeester handig als hij is de contributiebrieven aan een ieder wist te overhandigen 🙁 , volgde deel II van de kwis. Ik wist zelf in de twee rondes een derde, respectievelijk tweede plaats te behalen, welke beloond werden met prachtige prijzen. Alle bingokaarten werden streng gecontroleerd op juistheid door vakjury Ineke, dus het lijdt geen twijfel dat ik de juiste cijfers had aangekruist (héhéhé…) 😉 . Na de kwis ging het eten, drinken, laven en kletsen weer gewoon door. Afijn, het was weer een ouderwets gezellig avondje bij Huygens. Mmmm, nou moet ik alleen nog een keer die contributie overmaken. O ja, de gehele avond is voor het nageslacht door mij digitaal vastgelegd en het resultaat daarvan is te bewonderen op de astroblog-fotopagina.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Vereniging “Christiaan Huygens” is een zelfstandige afdeling van de Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (NVWS)voor de regio Zuid-Holland-Zuid, oftewel de Drechtsteden en omstreken.
2 Niet voor niets schreef de voorzitter in het gisteravond uitgedeelde verenigingsblad Astronova “Ik ben geen wintermens en zal dat ook nooit worden”. Logisch dat je dan je toevlucht in Rome neemt.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: