26 februari 2024

Het jaar van de Aarde

2008: het jaar van de Aarde

Credit: NASA

Wij (amateur-)sterrenkundigen hebben 2009 al in onze agenda staan: het internationale jaar van de sterrenkunde [1]Waar inmiddels al 100 landen aan meedoen! Vandaag kwam daar Bangla Desh als 100e land bij. Wow!. Maar weten jullie dat 2008 ook een bijzonder jaar is? Het is namelijk het internationale jaar van de Aarde [2]Eigenlijk zijn 2007, 2008 én 2009 het internationale jaar van de Aarde, maar 2008 is daarvan het belangrijkste. Zucht.. Tsja, ik moet toegeven dat á¬k het in ieder geval niet wist, todat ik zojuist de inhoud van het nieuwste nummer van Nature doorbladerde. Zo kom je nog eens wat tegen. Het was om precies te zijn de 60e algemene vergadering van de Verenigde Naties waarop besloten werd om de Aarde in 2008 in het middelpunt van de belangstelling te zetten. Als sterrenkunde-liefhebbers kunnen we er onze schouders over ophalen en denken ‘ach, het zal wat’, maar het is toch de planeet waarop we allemaal leven en waarvan telkens weer blijkt dat we er nogal ruw mee omspringen. Vandaar dat het denk ik goed is om eens stil te staan bij de Aarde. Zie het ook maar als een springplank. Dit jaar de Aarde, volgend jaar de hemel. 😀 Wie overigens geïnteresseerd is in geologische aangelegenheden komt in Nature aan z’n trekken, want op de website is een supplement te vinden dat volledig gratis toegankelijk is en dat talloze artikelen biedt. Zo is daar onder andere het artikel Unlocking the mysteries of the ice ages van het duo Maureen E. Raymo en Peter Huybers te vinden. Wie wil nou niet weten hoe het precies zit met de ijstijden? Afijn, ga naar die site en kijk of er iets leuks bij zit. Ik neem aan dat Nature over een jaar ook een supplement gratis publiceert over sterrenkunde! 🙂 Bron: Nature.com.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Waar inmiddels al 100 landen aan meedoen! Vandaag kwam daar Bangla Desh als 100e land bij. Wow!
2 Eigenlijk zijn 2007, 2008 én 2009 het internationale jaar van de Aarde, maar 2008 is daarvan het belangrijkste. Zucht.

Comments

  1. ik heb gehoord dat arabieren de besten zijn in sterrenkunde ,, en ik denk het ook want ze zijn slim in dat dinge wouw het voor de zekerheid zeggen

    beslama

Speak Your Mind

*