2e scienceblogging conferentie gestart

Credit: OpenLab07

Vandaag is in North-Carolina (VS) de tweede Science Blogging conferentie gestart gehouden (ik zag net dat ‘ie maar één dag duurde). Een jaar geleden werd die conferentie voor de eerste keer gehouden en kennelijk maken ze er een terugkerend fenomeen van. Weblogs van wetenschappers zijn sowieso een trend aan het worden. Vandaag staat in de wetenschapsbijlage van NRC-Handelsblad een uitgebreid artikel over wetenschapsblogs. Vooral op biologiegebied hebben deze blogs een bloeiend bestaan. Zo trekt Pharyngula van de bioloog Paul Myers iedere dag zo’n 29.000 bezoekers. Kort voor de start van de conferentie verscheen ook het boek The Open Laboratory 2007, net als de conferentie voor de tweede achtereenvolgende keer. In dat boek zijn 53 artikelen opgenomen van bekende weblogs. Een voordeel van een dergelijk boek is uiteraard dat alle oorspronkelijke berichten ook op het internet te lezen zijn. Enkele artikelen van die 53 betreffen sterrenkunde: Star Stryder met You are the Center of the Universe (and so am I, and so is Gursplex on Alpha Eck) en Bad Astronomy Blog met Happy New Year Arbitrary Orbital Marker. Wie het boek wil kopen kan hier terecht. Bron: Scienceblogging.com en NRC-Handelsblad, 19 januari 2008.

Scaled Composities schuldig aan raketongeluk

Geplaatst in ruimtevaart | 2 reacties

Europa gaat ook naar Mercurius

We blijven even bij Mercurius [1]Was december de Marsmaand, januari zou je met recht de Mercuriusmaand kunnen noemen. Wat wordt februari voor een maand?. Eergisteren werd namelijk bekend gemaakt dat de europese ruimtevaartorganisatie ESA ook van plan is om een verkenner naar Mercurius te sturen: BepiColombo [2]Genoemd naar Giuseppe (Bepi) Colombo (1920-1984), een Italiaanse sterrenkundige die veel onderzoek heeft gedaan naar Mercurius.. De bedoeling is dat deze in augustus 2013 wordt gelanceerd en dan 6 jaar later bij de planeet aankomt. Ingrediënten voor een goede aankomst: wat gravitationele zwiepers van collega-planeten hier en daar, voortstuwing door een mix van zonnekracht en chemische brandstoffen en tenslotte een ionenmotor [3]Met een verbruik van 1 liter brandstof op 6,2 miljoen km 😯 . Als de BepiColombo in de late zomer van 2019 bij Mercurius aankomt zal het opsplitsen in twee gedeelten: de Mercury Planetary Orbiter (MPO, rode baan in de tekening ) en de Mercury Magnetospheric Orbiter (MMO, gele baan). De MPO gaat Mercurius zelf bestuderen, o.a. door kaarten van het oppervlak in verschillende golflengten te maken. Ook wordt de geologie van de planeet onderzocht en hoopt men te weten te komen of Mercurius een gesmolten kern heeft. De MMO, die in samenwerking met de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA wordt gebouwd, gaat het magnetische veld van Mercurius bestuderen. Bron: ESA.

References[+]

References
1 Was december de Marsmaand, januari zou je met recht de Mercuriusmaand kunnen noemen. Wat wordt februari voor een maand?
2 Genoemd naar Giuseppe (Bepi) Colombo (1920-1984), een Italiaanse sterrenkundige die veel onderzoek heeft gedaan naar Mercurius.
3 Met een verbruik van 1 liter brandstof op 6,2 miljoen km 😯

Mercurius in avondelongatie

Credit: Hemel.waarnemen.com.

Door alle media-aandacht van de Messengerpassage langs Mercurius vergeten we wellicht dat deze planeet ook een dankbaar object is voor visuele of fotografische waarnemingen door amateurs. Zeker als Mercurius z’n grootste oostelijke elongatie bereikt, zoals dat komende dinsdag (22 januari 2008) het geval is. De elongatie is de hoek tussen de zon en een planeet (of een ander object dat rond de zon cirkelt) gezien vanaf de aarde. Dinsdag staat Mercurius om precies te zijn 18º39′ ten oosten van het middelpunt van de Zon en dat betekent dat het een gunstige avondverschijning is. De planeet heeft een helderheid van magnitude -0,3, is voor 54% verlicht en heeft een schijnbare diameter van 6,9″. Wanneer ‘s avonds de burgerlijke schemering eindigt (om 17:46 uur) is Mercurius 8° boven de zuidwestelijke horizon te vinden. De planeet gaat om 18:52 uur onder, 01:44 uur na de Zon. Nou nog even duimen dat het bedroevende weer van de afgelopen dagen afloopt en het helder wordt. 😕 Bron: Hemel.waarnemen.com / Sterrengids 2008.