15 november 2018

Botsende sterrenstelsels en onzichtbaar heelal dingen mee naar Academische Jaarprijs

Over drie miljard jaar een grote botsing tussen de Melkweg en het AndromedastelselVoor het derde achtereenvolgende jaar wordt de Academische Jaarprijs1 uitgereikt aan het universiteitsteam van studenten en onderzoekers dat zich als beste heeft ingezet om de beste wetenschap die hun universiteit te bieden heeft op een originele manier ‘onder het volk te brengen.’ De winnaar van de Academische Jaarprijs 07/08 zal op 11 juni 2008 bekend worden gemaakt door de jury, die onder leiding van Rick v.d. Ploeg, voormalig staatssecretaris van OC&W, de 14 genomineerde inzendingen zal beoordelen. Gisteren stonden in NRC-handelsblad 11 van die 14 genomineerde voorstellen en twee ervan gaan over sterrenkunde! Even een korte schets van die voorstellen:

 • Noten
  1. Dit wordt georganiseerd door NRC-Handelsblad in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). []

Reacties

 1. Diederik Kruijssen zegt:

  Beste Adrianus V,

  Allereerst hartelijk dank voor deze uitgebreide aandacht aan de Academische Jaarprijs! Het is erg mooi om te zien dat liefhebbers van sterrenkunde meteen klaarstaan om de sterrenkundige voorstellen te steunen.

  Ik wil bij deze graag aanvullend commentaar geven bij de prijs voor de beste twee inzendingen. Deze is namelijk verkeerd verschenen in het uiteindelijke NRC-artikel. Daar staat inderdaad ‘de beste twee inzendingen winnen een virtuele sterrenkundige reis’. Helaas is dit incorrect. In de oorspronkelijke versie stond er ‘de beste twee inzendingen winnen een sterrenkundige onderzoeksreis’. Deze is allesbehalve virtueel: de winnaars mogen op onderzoeksreis naar de observatoria op La Palma, een van de Canarische Eilanden!

  Deze week nemen we contact op met de NRC, en hopelijk wordt er een aanvullend bericht geplaatst waarin deze hoofdprijs correct wordt vermeld.

  Het staat misschien gek om niet te reageren op jouw voorlopige voorkeur, maar iedereen is natuurlijk van harte zijn mening gegund. De wedstrijd is pas net begonnen, en ons hele team ziet er naar uit de komende maanden iedereen te overtuigen van de kwaliteit van ons voorstel.

  Met vriendelijke groet,

  Diederik Kruijssen
  Universiteit Utrecht

 2. Beste Diederik,

  Bedankt voor je reactie. Leuk dat een indiener van een voorstel voor de Academische Jaarprijs reageert. 😀 Ik ben blij te horen dat die virtuele prijs in werkelijkheid toch iets anders ligt en er een werkelijke reis in het verschiet ligt. En wat mijn voorkeur betreft: da’s zoals ik er nu tegenaan kijk na lezing van het artikel in NRC-Handelsblad. Wie weet denk ik er over een paar maanden anders over: overtuig mij maar! Ik wens jou en de rest van je team in ieder geval heel veel succes! :thumb:

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.