14 juni 2024

De zoektocht naar wormgaten

Zo zou een wormgat er uit kunnen zien

Credit: Alexander Shatskiy

Zwarte gaten kennen we allemaal, ook al hebben we er nog nooit eentje gezien. Maar het fenomeen wormgaten is iets minder bekend. Een wormgat [1]De naam wormgat komt van de analogie die vroeger gebruikt werd om dit uit te leggen: beeld je in dat het heelal de schil van een appel is, en een worm van de éne zijde van de appel naar de andere … Lees verder is een soort van “korte weg of tunnel” in het heelal. Via deze korte weg is het mogelijk om sneller dan het licht van één punt in de ruimte naar een ander punt in de ruimte te reizen. Wormgaten zouden in theorie ook verschillende heelallen met elkaar kunnen verbinden én ze zouden ook de verbinding kunnen vormen tussen zwarte gaten en…witte gaten! Ja, die zouden in theorie ook kunnen bestaan en daar kom ik later nog wel eens op terug. In sciencefiction-films zoals Stargate en Star Trek: Deep Space Nine worden wormgaten gebruikt om snel door het heelal te reizen. Nou is de grote vraag: als wormgaten in werkelijkheid bestaan, hoe kan je ze dan zien? Kan je ze sowieso zien? Over die vraag ging de Rus Alexander Shatskiy (Lebedev Physical Institute in Moskou, Rusland) diep nadenken en hij kwam met een oplossing, welke tot uiting kwam middels een publicatie in het in Rusland alom gewaardeerde tijdschrift Astronomicheskii Zhurnal. Ten eerste, zo zegt Shatskiy, is er een verschil tussen zwarte gaten en wormgaten. Zwarte gaten hebben een zogenaamde waarnemingshorizon [2]Ook wel genoemd de Schwarzschildstraal. Event horizon in het Engels. en wormgaten hebben die niet. Als je eenmaal binnen de waarnemingshorizon bent dan kan je niet meer uit de greep van het zwarte gat ontsnappen, want de ontsnappingssnelheid is daar hoger dan c, de lichtsnelheid. Ten tweede zegt Shatskiy dat als materie door het wormgat kan reizen lichtdeeltjes dat ook kunnen. En die zullen bij het verlaten van het wormgat (bij de ‘mond’ ervan) een bepaalde hoek hebben. Van buitenaf zal de mond van het wormgat er uitzien als een ring van licht die naar binnen toe donker wordt (zie de afbeelding hierboven). Binnenin zullen achtergrondsterren te zien zijn, die gewoon van ons heelal zijn. Shatskiy denkt dat met voldoende grote radiotelescopen in de kernen van sterrenstelsels wormgaten onderscheiden kunnen worden van hun neefjes, de zwarte gaten. En dat alles onder de aanname dá t wormgaten bestaan, want het blijft de vraag of ze in werkelijkheid bestaan. Wormgaten zijn waarschijnlijk erg instabiel, dus een lang leven zijn ze niet beschoren en dat maakt het extra lastig om te waar te nemen. Bron: Universetoday.com.

Voetnoten

Voetnoten
1 De naam wormgat komt van de analogie die vroeger gebruikt werd om dit uit te leggen: beeld je in dat het heelal de schil van een appel is, en een worm van de éne zijde van de appel naar de andere zijde wil komen. Als de worm op de schil van de appel blijft is de kortste afstand de helft van de omtrek van de appel. Maar als de worm in plaats van rond te gaan, een gat (wormgat) graaft recht door de appel, is de afstand merkbaar minder, namelijk de diameter van de appel.
2 Ook wel genoemd de Schwarzschildstraal. Event horizon in het Engels.
Share

Comments

 1. Zoals ik al eerder vertelde bestaan wormgaten het is geen science fiction en hiervoor behoeft men geen Einstijn te zijn dit te begrijpen tussen alle krachtvelden ontstaat ruimte ,wormgaten ontstaan in het heelal als in het water de bekende kolken of door de wind op aarde de bekende windhozen ,komt men en dat zal over plus minus 7000 jaar zijn (als onze aarde dan nog bestaat ? en niet door ons zelf is vernietigd met nucleaire wapens ) met een ruimte vaartuig in deze kolk cq wormgat zal nooit te bepalen zijn waar het einde naar toe leid d.w.z. het kan ook naar een andere dimensie zijn of door verbuiging naar dezelfde plaats jaren later of vroeger of op dezelfde lichtsnelheid tijd dat men vertrok ,zwarte gaten persen materie tot enorme energy bron die andere dimensies voeden ,witte gaten levert weer energy van uit andere dimensies die ons universe voeden ,om naar een andere dimensie te kunnen overgaan zal dit nooit via een zwart gat kunnen alleen door een doorgang van een wormgat het probleem wordt deze op te sporen omdat zij plotseling ontstaan door werveling in de ruimte energy veroorzaakt door explosies van sterren of planeten, om de juiste weg te kunnen vinden naar het doel wat men voor ogen heeft b.v.b een trip naar venus of mars , toch zal er een tijd komen dat men dit kan berekenen en de juiste koers van te voren kan worden bepaald.
  Energy b.v.b blackenergy uit zwarte materie om te reizen is in de ruimte genoeg aanwezig ,ruimte vaartuigen zullen het gaan gebruiken als een monorail inwendige motoren zullen werken gevoed door de energy van buiten uit ,we kunnen nu al geluid en beeld verzenden er komt een tijd dat
  we ook materialen moleculair kunnen verzenden met lichtsnelheid ,een probleem zal zijn leven te verzenden ,echter kan men nu al cellen laten groeien tot een nieuw hart en het op gang zetten te werken ,men vraagt zich nu af waar komt de mens vandaan ?hebben we onszelf misschien niet gecreëerd?want waar komt al die kennis vandaan en wie waren het die de Egyptenaren maya’s inca’s grieken en de plaats cappadocie bezochten ? het moeten mensen zijn geweest die hetzelfde er uit zagen als hun bevolking maar door hen als goden werden gezien omdat zij uit de hemel -ruimte kwamen met ruimte vaartuigen ,sommige afbeeldingen gravuren op de tempels geven dit weer vreemd ook onderzeeboten terwijl men destijds nog met speer en boog zich verdedigde ,krijgen we een herhaling van dat gene wat we zelf hadden vernietigd ? omdat de kennis in onze genen zit en we alles weer opnieuw ontdekken of heeft men vroeger miljoenen jaren voor de dinosaurus de aarde verlaten die misschien toen de naam atlantisch (de waterplaneet)had ? want waar komt de mens vandaan ? zeker niet van een aap die een grote gehemelte had en een lager strothoofd voor beter communicatie of vlees at om zijn hersenen te ontwikkelen om hierdoor zijn kennis te vergroten ..hoe groot zouden de hersenen van een tijger dan hebben moeten zijn, of vergelijk de hersenen van een dolfijn of olifant eens met die van een mens .
  Terug komend op wormgaten die bestaan net als water kolken ,zo bestaan ook parralel werelden andere dimensions ook zijn wij niet de enige die in dit universum leven er zijn duizenden vergelijkbare planeten als de aarde in ons universum ,het bewijs is de plantzaden die men heeft gevonden in de ruimte en de mineralen uit de meteriorietgesteente die op de aarde zijn beland .

  vraag je eens af waar plato zijn wijsheid van had de tijd zal ons leren .

  dutchartistjelke

 2. ehh… da’s een héél uitgebreid commentaar. Dank daarvoor. Als ik mij even beperk tot de wormgaten (want jij noemt wel een heleboel andere onderwerpen op): in theorie kùnnen ze bestaan, maar dat betekent niet dat ze ook daadwerkelijk bestaan. Maar het staat uiteraard een ieder vrij daar anders over te denken. Voor jou is het een vaststaand feit. Denk je overigens dat iemand als Plato z’n kennis in feite van iemand heeft gekregen die met een wormgat naar zijn tijd is gereist?

 3. clio gianni zegt

  is het mogelijk dat het universun geplooid is?

  zoals wanner je een rond blad papier voor je legt en daar plooien inlegt, en er aan de uiteinden van het blad A en B punten gezet worden, komen deze punten bijelkaar bij het vouwen van het blad papier en liggen de A en B op elkaar.Dit in verband met geen ruimte en geen tijd.

  • Interessante vraag, waar ik het antwoord niet op heb. Wel interessant om eens verder over na te denken. Er zijn wel theorieën bedacht dat het heelal niet precies rond is, maar enigzins ellipsoïdaal.

  • Jos Haring zegt

   Dit is een van de theorieën om de "ontbrekende massa" in het heelal te verklaren (donkere materie is de populairste zoals we weten). Stel het heelal voor als een vel papier (ja, we hebben zomaar een paar dimensies weggegooid, maar het is nu tenminste voorstelbaar). In de buurt van de uiteinden denken we een paar zware clusters. Plooien we dit papier nu (bijvoorbeeld zoals de hoofdletter U) dan zijn die uiteinden redelijk dicht bij elkaar.

   De crux van het verhaal is nu dat het vel papier ons driedimensionale heelal voorstelt, waaraan alle elementaire deeltjes gebonden zijn – BEHALVE de gravitonen, de dragers van de zwaartekracht. Die kunnen zich verplaatsen in een extra dimensie. Terug nu naar het vel papier: dat is onze 3-dimensionale ruimte. Voordat de clusters elkaar kunnen "zien" moeten de lichtstralen ervan de hele "U-bocht" doorlopen. De zwaartekracht echter niet! Die manifesteert zich veel sneller omdat die niet gebonden is aan de U maar gewoon via die extra dimensie als het ware kan overspringen tussen de pootjes van de U. Die pootjes kunnen in werkelijkheid een miljard lichtjaar uit elkaar liggen, maar ook een millimeter of minder, dat is niet te zeggen.

   Voordat die clusters elkaar dus "zien" gaan er miljarden jaren voorbij (dan hebben ze elkaars fotonen ontvangen); de zwaartekracht manifesteert zich veel eerder, bijvoorbeeld meteen (als de pootjes van de U bijvoorbeeld een paar millimeter uit elkaar liggen) of na langere tijd, maar altijd veel sneller dan het licht nodig had. En doordat die zwaartekracht zich manifesteert zonder dat daar een visueel object bij lijkt te horen (want dat is pas veeeeeeeel later te zien) lijkt het alsof we te maken hebben met onzichtbare massa, die meetbaar invloed uitoefent op andere objecten. Feitelijk is het dat ook letterlijk: massa die (nog) niet zichtbaar is. Alles vanwege die ene dimensie extra.

   Natuurlijk moet je je het bovenstaande voorstellen (succes daarmee) in de drie dimensies die we kunnen waarnemen en daar een extra ruimtelijke dimensie bij denken. Persoonlijk vind ik dit een boeiende theorie, al ben ik niet op de hoogte van de huidige status ervan.

 4. hallo het is een lange tijd dat ik deze site bezocht ,in antwoordt op uw vraag Adrianus V . ik ben er haast wel zeker van dat het bestaat al kan ik het natuurlijhk niet bewijzen ik bedoel de wormgaten en dat de mens dit ergens van weet!!de rede dat ik ook zwarte gaten erbij haalde dat dit bestaat weet men zeker, vreemd is dat ook mensen op aarde zomaar verdwijnen dus zou het ook op aarde kunnen voorkomen mensen die in een wormgat geraken en plotseling verdwijnen vreemd maar wat is dat? en hoe kan dit? niemand heeft hiervoor een antwoord echter kun je niet zomaar oplossen en verdwijnen ik denk dat we in onze gene dit zouden moeten weten ,ga voor de aardigheid in gedachten eens dertig millioen jaar terug wat zou er toen geweest zijn en wat heeft men in deze tijd ontdekt uit grond en ijs borringen van die tijd zou er een cultuur en techniek geweest zijn die nog veel groter is geweest dan de huidige techniek of toekomstige techniek ,want hoe kwam leonardo davincy aan een vliegtuig voorbeeld en wat te denken aan de afbeeldingen van onderzee boten en vliegtuigen in de tempels van de farao,s ? dit kan geen toeval meer zijn .

  zouden we ons zelf niet hebben vernietigd met een atoombom ?in het verleden waarom werden de dieren zo groot ? allemaal vragen nu ja dit heeft ook niets met wormgaten te maken

  maar als je zo je gedachten laat gaan zou het ruimte reizen door wormgaten geen nieuws meer moeten zijn hebben we dit niet heel vroeger al eens gedaan hoe komen we op deze aarde en waar komt de mens vandaan stel je voor door de ruimte reizen naar ver staande planeten dit kan duizende jaren duren dus er moet een andere weg zijn ,daarom denk ik beslist door wormgaten nu ja kunstschilders denken meestal anders en hebben zo hun eigen visie moet u maar denken

  Met vriendelijke groet dutchartistjelke

 5. Jos Haring zegt

  pfff…. beste dutchartistjelke, lees nou eerst eens wat echte wetenschappelijke boeken en artikelen i.p.v. science fiction en fantasy (kijk eens in Scientific American of lees iets van Greene, Hawking enzo). Dan weet je meer over de huidige kennis en theoriëen m.b.t. wormgaten. Is het ook niet meer nodig om zulke lappendekens van woorden uit te gooien (tip: gebruik eens interpunctie?). En misschien gaat het dan ergens over. Ik heb het al eens eerder opgemerkt: Arie's weblog is van een hoog niveau en verdient beter dan dit soort gefantaseer.

  met vriendelijke groet,

  Jos Haring

 6. kimberley zegt

  als er een wormgat is en ze gaan daardoor zouden ze dan in de toekomst of in het verleden kunnen kijken?

 7. Olaf van Kooten zegt

  Ja, de theorie van wormgaten stelt dat wormgaten bruggen in ruimte EN tijd kunnen zijn.

Speak Your Mind

*