19 juli 2024

Morgen neutronensterren en zwarte gaten bij Christiaan Huygens

Credit: JMexclusives/Pixabay.


Morgenavond zal bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens een lezing worden gegeven over neutronensterren en zwarte gaten door P.G. Jonker (Sterrenkundig Instituut Utrecht). Even een korte omschrijving van de lezing: “zeer zware sterren leven “slechts” enkele tientallen miljoenen jaren (terwijl een ster als de zon ongeveer 10 miljard jaar leeft). Aan het eind van het bestaan van een zware ster vindt een supernova explosie plaats, waarna een zwart gat of een neutronenster overblijft. In vogelvlucht wordt u meegenomen door ons eigen melkwegstelsel op zoek naar deze neutronen sterren en zwarte gaten. Wat zijn het, hoe vinden we ze in ons eigen melkwegstelsel? Neutronensterren en zwarte gaten zijn uitstekende objecten om extreme omstandigheden te bestuderen. Het feit dat de enorme massa van een zwart gat of een neutronenster samengeperst zit in een klein gebied zorgt bijvoorbeeld voor een veel sterkere kromming van ruimte-tijd dan op aarde in laboratoria nagebootst kan worden”. Ik ben er zelf helaas niet bij, want ik heb van m’n werk een boogie-woogie-feest in Worm. Ook leuk, toch? Misschien dat Jan zaterdag een blogje schrijft over de lezing van Jonker.

Share

Speak Your Mind

*