28 september 2023

Spirit ziet ‘Bigfoot’

Daar is 'ie dan: Bigfoot

Credit: NASA/JPL.

Tussen 6 en 9 november 2007 (sol 1.366-1.369) nam de Marsrover Spirit een serie foto’s van het westelijke gedeelte van het plateau Homeplate [1]Liefhebbers kunnen de volledige foto downloaden in JPG formaat (5,8 Mb) en in Tiff-formaat (133,4 Mb, oeps!). De laatste dagen circuleren op internet allemaal foto’s van het meest linkerstukje van die foto. Daarop is namelijk iets te zien wat nogal lijkt op een menselijk figuur. Het heeft inmiddels ook al een bijnaam gekregen, namelijk Bigfoot. Da’s een mythe van een veronderstelde primaatsoort, die nog rond zou lopen in Amerika (zie deze foto, lijkt inderdaad op de Martiaanse bigfoot) en die verwant zou zijn aan de Yeti in Tibet en Nepal. Is Bigfoot echt één of ander rondlopend wezen op Mars? Nee, wees gerust. Bigfoot is van dezelfde categorie als het gezicht op Mars. Gezichtsbedrog dus. Emily Lakdawalla van de Planetary.org heeft het feilloos aangetoond: de panoramische foto’s van Spirit worden niet eventjes vlug klik-klak genomen, maar duren door het gebruik van verschillende filters minutenlang. Het linkergedeelte van de Spirit-panoramafoto werd genomen tussen 11u58m53s en 12u00m13s. Al die tijd heeft Bigfoot dus volledig stilgestaan. Met de Navigatiecamera’s van de Spirit is Bigfoot drie dagen eerder ook al gefotografeerd, exact op dezelfde plek. Mmmm, beetje slome bigfoot. Kortom: we hebben te maken met een kleine rotsformatie die toevallig lijkt op een menselijk figuur. Phil Plait heeft er op z’n Bad Astronomy Blog al diverse berichten over geschreven, o.a. deze. Zie dat maar even als bron van dit bericht.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Liefhebbers kunnen de volledige foto downloaden in JPG formaat (5,8 Mb) en in Tiff-formaat (133,4 Mb, oeps!)

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: