18 mei 2024

Negen keer een point-of-no-return

Credit: Free-Photos/Pixabay.


Dat het klimaat op aarde aan het veranderen is kan niemand meer ontkennen, of je nou een Al Gore-adept bent of niet. Maar dat het allemaal zo razendsnel gebeurt, in een tempo dat we tot voor kort niet voor mogelijk hielden, wordt nog niet breed onderkend. Dat tempo blijkt uit een lijstje van negen kritieke geologische/klimatologische momenten dat is opgesteld door Prof. Tim Lenton (Universiteit van East Anglia, Verenigd Koninkrijk). Negen keerpunten, negen points-of-no-return die cruciaal zijn in de klimaatverandering en die eenmaal gepasseerd niet meer omkeerbaar zijn [1]Anders zou het ook geen point-of-no-return heten. 😉 . Eentje daarvan zal zelfs binnen één jaar plaatsvinden. Oeps! Lenton’s lijstje ziet er als volgt uit:

 • Het smelten van het noordpoolijs (over ca. 10 jaar)
 • Het smelten van de ijskap op Groenland (meer dan 300 jaren)
 • Het smelten van de West-Antarctische ijskap (ook meer dan 300 jaren)
 • Het omkeren van de Atlantische thermohaliene circulatie (over ca. 100 jaren) 
 • De toename van de El Nino Southern Oscillation (over ca. 100 jaren)
 • De ommekeer van de Indische zomermoesson (over ca. 1 jaar)
 • De ‘vergroening’ van de Sahara/Sahel en de verstoring van de West-Afrikaanse moesson (over ca. 10 jaar)
 • Het afsterven van het tropisch regenwoud van de Amazone (over ca. 50 jaar)
 • En tenslotte het afsterven van de bosgebieden in Canada en Siberië (ook over ca. 50 jaar)
 • Ik ben niet zo thuis in al die geologisch/klimatologische termen, dus voor een nadere uitleg over zoiets als de Atlantische thermohaliene circulatie verwijs ik graag naar de Wikipedia of de Oosthoek-Encyclopedie in de boekkast [2]Als die nog bestaat. Diersoorten kunnen uitsterven, maar dat geldt ook voor encyclopedieën.. Maar de boodschap van Lenton mag duidelijk zijn: de komende 300 jaar gaan we negen keer een drempel over, negen keer met het bordje éénrichtingsverkeer erbij en de uitkomst vind ik allesbehalve rooskleurig. 🙁 Bron: Telegraph.co.uk.

  Voetnoten

  Voetnoten
  1 Anders zou het ook geen point-of-no-return heten. 😉
  2 Als die nog bestaat. Diersoorten kunnen uitsterven, maar dat geldt ook voor encyclopedieën.
  Share

  Comments

  1. Ik heb nog niet zo heel lang geleden gelezen dat, indien de permafrostlaag in Siberië gaat ontdooien er heel veel methaan uitstoot zal gaan plaatsvinden.

   Methaan is een ± 20x krachtiger broeikasgas. Indien het gaat ontdooien is dit proces onomkeerbaar. We kunnen barre tijden tegemoet gaan.

  2. OK, da’s dus point-of-no-return nummer 10.

  Speak Your Mind

  *