18 mei 2024

Bedenk wat beters dan GLAST

Bedenk een betere naam voor GLAST

Als het allemaal goed verloopt zal 16 mei 2008 de Gamma-ray Large Area Space Telescope (GLAST) worden gelanceerd [1]Zie m’n ruimtevaartkalender 2008.. Een veelbelovende satelliet die gammabronnen uit het heelal gaat bestuderen en waar we vast en zeker nog veel resultaten van zullen zien. Maar nu even over de naam van de satelliet. Van de Amerikanen hebben we de afgelopen jaren veel staaltjes gezien van verkenners en satellieten zoals Voyagers, Messenger, Cassini, Spirit en Opportunity. Namen die als poëzie in de oren klinken en die ook direct prachtige beelden van hemelse objecten bij je oproepen. Maar dan krijgen we nu GLAST!. Dat klinkt meer als een Russische soldaat die een doorgebroken Talibaanstrijder tot staan probeert te brengen. GLAST hoort gewoon niet thuis in genoemd rijtje. Het zou de betovering van de hemelverkenners verbreken, het zou gedoemd zijn te mislukken. Tot die conclusie waren de Amerikanen gelukkig zelf ook gekomen en dus hebben ze per vandaag een oproep geplaatst om een naam voor GLAST te bedenken! 😀 Deadline is 31 maart 2008 en je mag ‘m niet noemen naar iemand die nog leeft. De Adrianus V satelliet is dus helaas niet mogelijk. 🙁 ‘T is geen wedstrijd trouwens want ik geloof dat je er niets mee kunt winnen. Ja roem á ls jouw naam wordt gekozen. Lieve lezers, ga allemaal een naam insturen (meer mag ook) en kom met iets beters dan GLAST. Ik ga zelf ook maar es nadenken over een naam. Bron: GLAST/Sonoma.

Voetnoten

Voetnoten
1 Zie m’n ruimtevaartkalender 2008.
Share

Comments

 1. Jan Brandt zegt

  He…..eh…mister wijsneus,

  Die naam “GLAS” is helemaal niet zo gek en saai als je op het eerste gezicht zo zou denken……want..eh…die hoegenaamd onbedoeld lollige russchische connectie die jij er aan vind te moeten geven is namelijk helemaal niet zo “outlandish” gezien het feit dat er in het russisch een woord bestaat met echt bijna dezelfde uitspraak (ik zal je de officiele dito heel fraaie russische schrijfwijze besparen!!)dat o.a. “OOG” betekent!!
  En…zeg nou zelf “OOG” is voor een telescoop een prima naampje, dunkt mij!!??
  En hoe kom ik aan die wijsheid?
  Tweede jaar russische les en een woordenboekje!!
  Omdat effe niet (meer) weet hoe ik het russisch alphabeth moet activeren kan ik hier helaas ook niet nederschrijven hoe je in het russisch een talibanstrijder moet tegenhouden…….voor het geval je dit uberhaupt zou willen doen tenzij je heel erg levensmoe bent!!

  Janski

 2. Die satelliet heet GLAST en niet GLAS. Eh.. oog, is dat niet глаз?? Ja ja, ik heb even m’n Russische woordenboek van stal gehaald. 🙂
  Maar goed, de Amerikanen zijn in ieder geval van mening dat ’t anders moet en ik geef ze daar gelijk in. Leuke bino heb je trouwens, Janski. Voor de Pleiaden hadden we zowat een zonnebril nodig.

Speak Your Mind

*