2 december 2023

Weer de nodige abberaties bij Huygens

Peter en Gerrit aan het uitlijnen en afstellenGisteravond was het verenigingsavond bij Christiaan Huygens. De bekende astrofotograaf Peter Pulles uit Arkel kwam vertellen over het uitlijnen en afstellen van je sterrenkundige apparatuur. Dat onderwerp was ook direct het grote probleem, want het ter plekke uitlijnen en afstellen van z’n meegebrachte APO-refractor met een apparaatje dat een nepster simuleert viel niet mee. Zeker niet als je het moet doen zonder deugdelijk statief. 🙂 Afijn, na heel wat passen, meten, stutten, balanceren enzovoorts kon de voorstelling beginnen en liet Peter zien wat er allemaal bij komt kijken. Hij werd daarbij geholpen door Gerrit uit Schaluinen, wiens achternaam mij eventjes ontschoten is, en die Christiaan Huygens als nieuw lid mag verwelkomen. Over nieuwe leden gesproken, m’n dochter Rosemarijn werd ook lid en is daarmee het jongste lid van de vereniging. Waar zou ze die interesse voor sterrenkunde toch vandaan hebben? 😉 Afijn, Peter vertelde over het uitlijnen en afstellen en gebruikte daar ook het programma Pocket Abberator van Cor Berrevoets bij. Daarmee werd het zo’n beetje dezelfde presentatie als een jaar geleden, die ook over abberaties zoals coma, astigmatisme en sferische abberatie ging. Voor mij dus niet bijster interessant, maar er waren veel nieuwe leden dus die hoorden het verhaal toch voor het eerst. Na dit gebeuren werd de daad bij het woord gevoegd. Het was helder, dus iedereen toog naar buiten om de nodige abberaties in de kijkers live mee te maken. Niet lang gelukkig, want de echte objecten zoals Mars, Saturnus, de Orionnevel en de Pleiaden die aan de hemel te pronken stonden wil je toch snoeischerp in beeld hebben en niet out-of-focus. En zo eindigde een avondje Huygens met een geslaagde waarneemsessie.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: