3 juni 2023

Een paardenkop in de achtertuin

De paardenkopnevel in OrionVandaag stuurde Paul Bakker mij een prachtige foto op van de Paarden-kopnevel (Barnard 33) in Orion, een donkere nevel die een deel van de op de achtergrond liggende nevel IC 434 verduistert. Hij schreef daarover: “Eindelijk hadden we weer eens een paar stabiel heldere avonden. Ik kon niet van huis weg, maar ook vanuit mijn achtertuin in zwaar lichtvervuilde omgeving zijn met een lichtvervuilingsfilter leuke opnamen te maken. Bijgaande foto van de Paardenkopnevel + Vlamnevel [1]Da’s het gebied linksonder van die heldere ster. Deze ster is Alnitak (zeta Orionis), de linkerster van de drie gordelsterren. is totaal bijna 115 minuten belicht met een gemodificeerde Canon 350D, op 1600iso, gekoppeld aan een William Optics 80mm Megrez F/6,9 apo refractor op een Losmandy G8 montering. Volgen gebeurde automatisch met een ST-4 camera van SBIG en een 70mm refractor van de Lidl. Foto’s zijn gestapeld met K3CCDTools versie 3. Vervolgens is de opname nabewerkt op scherpte en contrast in Adobe Photoshop 7. Vanaf een donkere plek wil ik het nogmaals gaan proberen, kijken hoeveel verschil het maakt. Maar dat wordt misschien wel volgend jaar. Orion zal al snel plaats gaan maken voor de lentesterrenbeelden.” Goh, waar die goedkope refractors van de Lidl al niet goed voor zijn. 😉

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Da’s het gebied linksonder van die heldere ster. Deze ster is Alnitak (zeta Orionis), de linkerster van de drie gordelsterren.

Comments

  1. Christophe zegt

    Mooi foto 🙂 Een week geleden heb ik de paardekop nog voor het eerst gezien visueel door een telescoop, indrukwekkend!

  2. Gebruikte je nog een filter daarvoor? Zonder filter is ‘ie volgens mij lastig te zien.

  3. Wow, wat met een Lidl refractor en een parallactische montering al niet mogelijk is..
    Petje af, natuurlijk in de eerste plaats voor voor fotograaf Paul Bakker.

  4. Eh…kleine correctie: het vòlgen gebeurde met de Lidl refractor. De 350D Canon zat achter de William Optics 80mm Megrez F/6,9 apo refractor! En da’s echt héél andere koek dan een Lidl refractor. 😉

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: