Site pictogram Astroblogs

Wat gebeurt er als een klein zwart gat de Aarde raakt?

Impressie van kleine zwarte gaten in de buurt van het grote zware zwarte gat in het centrum van de Melkweg, Sgr A*. Credit: Columbia University-

Wat gebeurt er als een klein zwart gat de Aarde raakt?

Credit: IPMU/Khriplovich et al. (2008)

De laatste tijd lezen/horen/zien we nogal eens dat planetoïden redelijk dicht in de buurt van de Aarde of Mars komen. Maar stel nou eens dat het niet een Near Earth Asteroid is, maar een Near Earth Black Hole, die de Aarde nadert én die ‘m nog raakt ook? Wat dan? Over die vraag hebben enkele natuurkundigen van het Budker Institute of Nuclear Physics in Rusland en het INTEGRAL Science Data Center in Zwitserland zich gebogen. Het ging daarbij niet om ‘gewone’ zwarte gaten die na een supernova-uitbarsting van zware sterren ontstaan, laat staan om superzware zwarte gaten die zich alleen ophouden in de centra van sterrenstelsels. Het ging de onderzoekers om kleine zwarte gaten, de zogenaamde Primordial Black Holes (PBH). Theorieën voorspellen dat deze kunnen ontstaan tijdens de oerknal, die zich zo’n 13,7 miljard jaar geleden afspeelde. Daarbij zouden ze volgens het door Stephen Hawking in 1975 beschreven verdampingsproces langzaam maar zeker gewicht verliezen, tot ze hun laatste beetje massa met een grote knal uitblazen. Héél kleine PBH’s zouden op die wijze al verdwenen zijn, maar diegenen met een massa van 1012 kg (zeg maar 1.000.000.000.000 kg) zouden heden ten dage nog moeten bestaan. Da’s zo’n beetje het gewicht van een flinke berg.

Omdat al die massa gepropt zit in een singulariteit is de straal van een dergelijke PBH slechts 1.5×10-15 meter, vergelijkbaar met de grootte van een proton. De Aarde zou op twee manieren merken dat het geraakt wordt door zo’n PBH: er komt kinetische energie vrij bij de botsing én er is Hawkingstraling van de verdamping. Maar die kinetische energie blijkt uit de berekeningen minimaal: ongeveer 1 ton TNT over het gehele pad dat het PBH door de Aarde volgt. We hebben het over snel bewegende PBH’s, die dwars door de Aarde zullen vliegen. Van slomere PBH’s is eerder al geopperd dat deze ‘gevangen’ kunnen raken in het centrum van de Aarde. De botsing van de snelle PBH’s zal hoogstwaarschijnlijk niet eens opgemerkt worden. Er zullen geen aardbevingen plaatsvinden. Noppes catastrofe dus. Het enige merkbare is gevaarlijke straling langs het pad dat de PBH volgt, in de vorm van electronen en positronen. Afijn, u kunt allen weer rustig gaan slapen. 🙂 Het hele verhaal van de natuurkundigen is hier na te lezen. Bron: Universe Today.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten