23 juli 2024

De Orionnevel vanuit Schelluinen

M42 (Orionnvevel) door Peter Pulles en Gerrit BurggraafSchelluinen, een dorp in de gemeente Giessenlanden met pak ‘m beet ˜ 1.230 inwoners, vormde op zaterdagochtend 9 februari j.l. het decor voor Peter Pulles en Gerrit Burggraaf om de welbekende Orionnevel [1]Alias NGC 1976 alias M42 alias LBN 974. digitaal vast te leggen. Peter en Gerrit hadden eerst wat bibberaties eh…abberaties bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens verzorgd en daarna togen ze naar Gerrit’s sterrenwacht in Schelluinen. Ik geloof dat ze er 30 opnames van ieder 20 seconden aan spendeerden plus nog wat nabewerkingen [2]Intensieve postprocessing en geforceerde toepassingen noemen ze dat zelf. op de PC om het resultaat hiernaast te verkrijgen. Een heel mooi resultaat, nietwaar? Peter meldde dat hij wat meer op de skyfog limit had moeten belichten om het maximale drempelsignaal te krijgen. Uhhhhhh?? Ja, inderdaad zou ik ook hebben gedaan. 😉 Peter z’n Canon 350D, zelfde camera als waarmee Paul vorige week de Paardenkopnevel vereeuwigde, zat achter de William Optics FLT110. Die FLT110 blijkt toch echt een fenomenaal instrument te zijn, die z’n geld dubbel en dwars waard is. Peter hoopt daar in de toekomst meer resultaat van te kunnen laten zien.

Voetnoten

Voetnoten
1 Alias NGC 1976 alias M42 alias LBN 974.
2 Intensieve postprocessing en geforceerde toepassingen noemen ze dat zelf.
Share

Speak Your Mind

*