3 oktober 2023

Hubble vindt 67 gravitatielenzen

Enkele door Hubble waargenomen gravitatielenzen

Credit: NASA, ESA, C. Faure (Zentrum für Astronomie, University of Heidelberg) and J.P. Kneib (Laboratoire d’Astrophysique de Marseille)

Om nou te zeggen dat de Hubble ruimtetelescoop broodnodig een upgrade nodig heeft, was door de continue stroom van ontdekkingen de afgelopen maanden al de vraag. Maar vandaag werd bekend-gemaakt dat ze er in geslaagd zijn om met de Hubble maar liefst 67 gravitatielenzen [1]Gravitatielenzen ontstaan als het licht van zeer ver weg staande objecten, zoals van quasars, onderweg naar Aarde door een ander zwaar object zoals clusters van sterrenstelsels worden afgebogen en … Lees verder te ontdekken en op zo’n moment ga je toch echt denken dat Hubble helemaal geen service-missie nodig heeft. Hubble vond de gravitatielenzen in een klein gebiedje aan de hemel, 1,6 vierkante graad groot. Da’s de oppervlakte van 9 manen. Er keek een heel legioen kijkers naar dat ene plekje, naast optische Hubble waren dat o.a. de Spitzer ruimtelescoop (infrarood), de XMM-Newton ruimtetelescoop (röntgen), het Chandra X-ray Observatorium (ook röntgen), de Very Large Telescope (optisch) en de Subaru Telescoop (ook optisch). Alles bij elkaar verbonden in het zogenaamde COSMOS-project. Gravitatielenzen (ook wel genoemd zwaartekrachtslenzen) worden al sinds 1979 waargenomen. Ze treden vooral op bij zeer zware clusters van sterrenstelsels, die het licht van erachter liggende sterrenstelsels afbuigen. De 67 nieuwe lenzen zijn een stuk kleiner van schaal: ze zijn gevonden bij afzonderlijke, maar wel zware sterrenstelsels. In vier gevallen is sprake van een volledige lens, een Einsteinring genaamd. Op basis van de hoeveelheid gevonden gravitatielenzen in dat onderzochte stukje hemel komt met met de schatting dat in totaal zo’n 0,5 miljoen gravitatielenzen aan de hemel te zien moeten zijn! Die lenzen vertellen op hun beurt weer iets over de verdeling van de donkere materie in en rondom de sterrenstelsels, dus verder onderzoek ervan kan van waarde zijn. Laten ze de Hubble in augustus toch maar repareren, want dan kan ‘ie de overige 499.933 gravitatielenzen sneller vinden. 😉 Bron: Spacetelescope.org.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Gravitatielenzen ontstaan als het licht van zeer ver weg staande objecten, zoals van quasars, onderweg naar Aarde door een ander zwaar object zoals clusters van sterrenstelsels worden afgebogen en er naar verschillende richtingen reflecties ontstaan.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: