23 juni 2024

Stoffige wetenschap

Lezing over interstellair stof

Credit: ESO

Morgenavond zal Ilse van Bemmel in een lezing bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens ingaan op wat astronomen kunnen leren van het infrarode licht, van de relatief kleine schalen in ons Zonnestelsel, tot aan extreem verre melkwegstelsels die zich vormen als het heelal nog jong is. Infrarood sterrenkunde is in de letterlijke zin van het woord een stoffige wetenschap. Het infrarode licht komt voornamelijk van het relatief koele interstellaire stof. In zichtbaar licht valt er aan een stofwolk niks te zien, het is een donkere vlek. In infrarood licht kunnen we door het stof kijken en zien wat zich binnenin afspeelt, zoals het ontstaan van sterren en planeten. Meer info over deze lezing bij Christiaan Huygens.

Share

Speak Your Mind

*